VASTINE Evijärven säännöstely- ja valmistelulupaa koskevaan valitukseen jätettiin Vaasan hallinto-oikeudelle torstaina. Sen oli allekirjoittanut 1 323 henkilöä.
–Nyt allekirjoittaneita oli hieman enemmän kuin 2021 kerätyssä adressissa. Esimerkiksi Pietarsaaressa ollaan oltu kiinnostuneita Evijärven pilaantumisesta, kertoo valitusta koskevan vastineen alulle laittanut Pia Ylitalo.
Hallinto-oikeus sai 14.4.2023 käsiteltäväkseen valituksen, jolla pyritään kumoamaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 16. joulukuuta 2022 tekemä päätös, jonka tavoitteena on Evijärven säännöstelyluvan muuttaminen eli veden pinnan nosto kymmenellä sentillä järven tilan parantamiseksi.
Vastineessa todetaan, että kun Evijärven pintaa laskettiin 2018 voimassa olleen säännöstelyluvan mukaiseksi, alkoi järvi rehevöityä voimakkaasti. Suunniteltu veden pinnan nosto hidastaisi järven umpeen kasvua ja soistumista.
Ylitalo ja muut vastineen takana olevat henkilöt ovat erittäin huolissaan asioiden saamasta käänteestä.
–Pinnan noston piti olla ihan läpihuutojuttu, koska valmistelulupa oli jo saatu. Saimme käsityksen, että vaikka joku valittaisi, noston valmistelua jatkettaisiin valitusta käsiteltäessä.
–Käsittelyaika Vaasan hallinto-oikeudessa on tavallisesti 1–2 vuotta, koska asiat käsitellään diaarijärjestyksessä. Miten käy järvelle, jos veden pinnan nostoa voidaan viivyttää valituksilla kerta toisensa jälkeen?
Taloudelliset, virkistykselliset ja luontoarvot uhattuina
EVIJÄRVEN tilasta ovat pinnan laskun jälkeen olleet huolestuneita sekä alueen asukkaat että alueella sekä järvellä vapaa-ajan kiinteistöjä omistavat ulkopaikkakuntalaiset, joihin Ylitalo lukeutuu. Hän ei voi ymmärtää valituksen tekijöitä.
–Olen nyt neljän vuoden aikana pannut merkille vesikasvillisuuden räjähdysmäisen kasvun, eikä oma mökkini ole edes huonoimmassa kunnossa olevalla alueella, joissakin osissa vain hiukan näkyy vettä heinikon seasta. Ranta-asukkaiden ajasta menee yhä isompi osa vesikasvillisuuden poistoon. Esimerkiksi siimapalpakkoa saa koko ajan irrotella veneen potkurista.
–Valittajien asemaan asettumalla emme voi nähdä mitään sellaista, joka tärkeydessään ajaisi järven tilan nopeasta heikkenemisestä aiheutuvien taloudellisten, virkistyksellisten tai luontoarvojen ohi. Jo nyt näille maanviljelijää on luvattu korvaus liiketoiminnalle aiheutuvista haitoista. Onko kyse sitten vain ahneudesta eli halutaan saada aiempaa suuremmat korvaukset ranta-alueista, joilla ei ole suurta taloudellista merkitystä? Asia ei tuntunut kiinnostavan ennen vuotta 2018, mutta kun tuotiin esille, että korvauksia voi saada, se alkoi kiinnostaa.
Veden pinnan lasku aiheuttaa järven umpeenkasvua, veden laadun heikentymistä levän lisääntymisen vuoksi, potkuririkkoja ja Euroopan aikoinaan kalaisimman järven heikentynyttä kalakantaa. Samalla kiinteistöjen myyminen rantojen kunnon takia muuttuu tappiolliseksi.
–Suurempi tappio kuin valittaneiden kärsimä, on kaikkien kiinteistöjen arvonlasku. Mökkiläisten ryhmässä on mietitty, kukahan on korvausvelvollinen tässä, jos näitä tarpeellisiksi ja välttämättömiksi todettuja toimenpiteitä ei toteuteta.