Jos rasvapalo leimahtaa, sitä ei saa sammuttaa vedellä.
Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ”nakit ja muusi” -paloiksi.
–Useimmiten keittiöpaloista aiheutuu savuvahinkoja, mutta pahimmillaan palo voi levitä ja koti tuhoutua asuinkelvottomaksi, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström.
Kiire, huolimattomuus, monien asioiden tekeminen yhtä aikaa lisäävät riskejä unohtaa ruoka liedelle tai jotain palavaa lähistölle. Yksi tyypillinen syy kokkaamisen vaaratilanteille on alkoholi. Uunia tai liettä eikä myöskään grilliä ulkona tulisi koskaan käyttää juopuneena, sillä humalatila sekä alentaa huomiointikykyä että voi myös saada kokkaajan nukahtamaan kesken kaiken.
–Paloriskien vähentämisen lisäksi suunnitelmallisella kokkaamisella ehkäistään myös henkilövahinkojen syntyä, kommentoi Lindström.
Ei koskaan vettä rasvapaloon
Munkkien paistamisen kanssa suomalaiskodeissa osataan olla yleensä varovaisia. Rasvaa on hyvä lämmittää pikkuhiljaa, ja lämpötilaa seurata mittarilla.
Katso havainnollistavalta videolta, mitä tapahtui, kun testasimme rasvapalon reagoimista veteen turvallisessa testiympäristössä.
–Palava rasva tulee aina tukahduttaa, eikä siihen koskaan saa laittaa vettä. Kuten videolta näkyy, se on todella vaarallista. Sammutuspeite on pieni investointi, mutta auttaa tehokkaasti etenkin pienien palojen tukahduttamisessa ja vahinkojen rajaamisessa, Lindström muistuttaa.
Katso havainnollistava video Ifin testitilanteesta.
Ennen grillikauden avaamista puhdista grilli
Jos grillin pohjalle kertyy rasvaa ja ruoantähteitä, voivat ne ruoanlaiton yhteydessä leimahtaa palamaan. Kuten muutakaan rasvapaloa, ei grilliäkään pidä sammuttaa vedellä.
Grilli tulisi sijoittaa etäälle rakennuksista ja muusta palavasta materiaalista. Sen lähelle on hyvä varata sammutusvälineitä kuten sammutuspeite.
–Grilli on hyvä puhdistaa ja huoltaa kunkin laitteen käyttöohjeiden mukaisesti, jotta rasvaa ei pääse kertymään, Lindström huomauttaa.
Vinkit turvalliseen vapun kokkailuun:
-Älä kokkaa humaltuneena
-Tarkista palovaroittimien toimivuus
-Hanki sammutusvälineet keittiöön ja grillin viereen
-Puhdista liesituulettimen suodatin ja grilli
-Rasvapalo sammutetaan tukahduttamalla