Lappajärvi investoi isolla kädellä matkailun edistämiseen

Tekninen johtaja Juha-Matti Näykki ja kunnanjohtaja Sami Alasara avasivat Lappajärven investointilistaa yrittäjille. Taustalla Maria Ahvenniemi JPYP:sta.

Yrittäjille investointeja avattiin kunnan, JPYP:n ja Lappajärven Yrittäjien järjestämässä hankintainfossa keskiviikkona.

Kunnanjohtaja Sami Alasara totesi, että kunnalla on investoinneissaan suhteellisen kova vauhti päällä.

–Matkailu on yksi kunnanvaltuuston asettamista pääkärjistä ja sitä edistetään monilla investointihankkeilla.  Meillä on suunnitteilla sen puitteissa yhteistyötä Kalajoen matkailutoimijoiden kanssa.

Investointilistalla on Nykälänniemen vierasvenesataman aallonmurtajan lisäksi sinne suunniteltu saunamaailma sekä sillat Nykälänniemestä Kyrönsaareen ja Halkosaareen. Siltahankkeen edistämiseen on varattu tälle vuodelle 100 000 ja saunamaailman aallonmurtajan rakentamiseen 150 000 euroa. Halkosaaressa vahvistetaan 200 000 eurolla tietä, jota tarvitaan siltoja rakennettaessa. Kyrönsaaren esteetöntä kulkureittiä tehdään 65 000 eurolla. Myös muita luontoliikuntakohteita kehitetään.

KESKUSTAN aluetta kehitetään Kärnäntien viereisen puistoalueen osalta 60 000 eurolla ja Kärnäntien liikenneympyrän parantamiseen käytetään 100 000 euroa. Sama summa varataan Nissintien-Hyytisentien risteysalueen korottamiseen. Lammin ja Kärnän alueille rakennetaan tietoverkkoa EP-Liiton kilpailuttaman operaattorin kanssa, mikä maksaa kunnalle 100 000 euroa. Pienemmistä investoinneista toteutetaan koirapuiston viimeistely (30 000 euroa), Karvalan veneluiska (20 000), Vanhavuoren retkeilyreitin parkkipaikka

Tekninen johtaja Juha-Matti Näykki totesi, että kunnan pienhankintaohje säätelee yli 8 500 euron hankintoja, jotka jäävät alle valtakunnallisen kilpailutusrajan. Tällä hetkellä työn alla on pienten sähkötöiden puitesopimus.

–Olen laittanut paikallisille yrittäjille viestiä tästä. 1–3 halvinta valitaan. Pieniä hankintoja tehdään viikoittain myös käyttötalouspuolella. Aina ei kuitenkaan tiedä, keneltä kannattaisi palvelua ja tuotetta kysyä. Kuntaan voi myös suoraan ilmoittaa yrityksen yhteystiedot, jos haluaa saada tarjouspyyntöjä.

–Yritysten olisi hyvä saattaa yhteystiedot YTJ:ssä ajan tasalle esimerkiksi toimialojen osalta, totesi Maria Ahvenniemi JPYP:stä.

–Toimialaa kannattaa siellä tarkentaa ja päivittää, jos toiminnassa on tullut muutoksia. Alkutuotannosta suuntaudutaan usein muillekin aloille.

YRITTÄJIÄ kiinnosti se, kuinka paikalliset, usein pienehköt toimijat pääsisivät useammin jättämään tarjouksensa ja rahaa jäisi enemmän paikkakunnalle. Urakoiden jakamisessa kovin pieniksi on kuitenkin omat haasteensa.

–Suurin osa näistä meidän isoimmista investoinneista on maa-ainesten ajoa, eikä sitä kovin kaukaa kannata tehdä. Isokin urakoitsija tarvitsee paikallisia yhteistyökumppaneita, se tekee parhaan tarjouksen joka saa parhaan yhteyden paikallisiin, Näykki totesi.

–Pidän itse kilpailutuksissa referenssiä tärkeämpänä kuin liikevaihtovaatimusta. Isoissa hankkeissa teetämme suunnitelmat valmiiksi ennen kilpailutusta, mikä alentaa pienempienkin toimijoiden kynnystä jättää tarjous.

MAAN hankintaan on varattu 100 000 euroa. Suunnitteilla on kiinteistökauppa, jolla kunta saisi kaavoitettua tilaa teollisuusyrityksille. Perustettavan Lappajärvi Invest -yhtiön kautta on tarkoitus rakennuttaa vastaanottohalli sekä tarjota sekä paikkakunnalla jo toimiville että uusille yrityksille myös tonttia oman kiinteistön rakentamiseen.

–Yhtiön tarkoitus on kattaa omat kulut, ei tehdä voittoa. Kun on mitä tarjota, lähtee kierre hyvään päin, uskoo Näykki.

Ensi vuodelle investointeja on suunniteltu 1,4, 2025 1,23 ja 2026 4,5 miljoonaa euroa.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti