Osa yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista poistui – näin muutos vaikuttaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Suurimmasta osasta yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä ei voi enää saada korvausta 1.1.2023 alkaen. Vuonna 2021 yksityisistä tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä sai korvauksia Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella 34 243 henkilöä. Korvauksia maksettiin yhteensä 1 537 960 euroa.

Kela-korvauksen voi edelleen saada niistä yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä, jotka koskevat mielenterveyden ja suun hoitoa.  

Valtaosasta tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden kustannuksia ei enää saa Kela-korvausta 1.1.2023 alkaen. Myös lääkärin tekemien toimenpiteiden korvaus poistui joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Kela ei enää korvaa esimerkiksi lääkärin toimenpiteitä (esim. silmänpohjan tutkimukset, hedelmöityshoidot), laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia, säde- ja sytostaattihoitoa, fysioterapiaa ja valohoitoa tai sairaanhoitajan antamaa hoitoa.

Koronarokotustoimenpiteestä ja koronavirustestistä (PCR- tai antigeenitesti) saa kuitenkin korvausta 30.6.2023 asti.

Yksityisen sairaanhoidon korvauksien muutos vaikuttaa myös asiakkaan oikeuteen saada korvausta matkastaan yksityiseen sairaanhoitoon. Kela korvaa asiakkaan matkoja yksityiseen sairaanhoitoon vain, jos siellä annettu hoito on Kela-korvattavaa.

Jos asiakas kuitenkin hakeutuu hoitoon hyvinvointialueen antamalla maksusitoumuksella tai palvelusetelillämatka korvataan sinne, mistä asiakas on hankkinut hoidon. Tällöin asiakas tarvitsee matkakorvauksen hakemiseksi todistuksen matkakorvausta varten (SV 67), josta ilmenee, että annettu hoito perustuu maksusitoumukseen tai palveluseteliin.

Jatkossa kaikista yleis- ja erikoislääkärien vastaanottokäynneistä saa jatkossa tasasuuruisen korvauksen, jonka suuruus on 8 euroa. Korvaus on kuitenkin suurempi, jos hoidon on antanut psykiatrian erikoislääkäri tai erikoishammaslääkäri. Korvaus säilyy myös niissä tutkimus- ja hoitotoimenpiteissä, jotka on määrännyt psykiatrian erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri. Korvauksen saa myös psykologin tekemistä tutkimuksista.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti