–Alajärven 4H-yhdistys rekisteröitiin vasta 1959, mutta dokumentteja toiminnasta löytyy vuodelta 1927, josta 4H-toiminnan lasketaan virallisesti alkaneen, kertoo vt. toiminnanjohtaja Mari Kaunisto.
Vuosien varrella lukemattomille alajärveläisille lapsille ja nuorille on järjestetty monenlaista toimintaa kasvien ja eläinten kasvatuksesta alkaen.
–1990-luvulla toiminta alkoi uudistua, mutta vieläkin kasvatetaan kesäkasveja ja istutetaan männyntaimia. Nyt kerhoja löytyy Safkasankareista liikunta- ja heppakerhoon ja ideoita uusista kerhoista otetaan vastaan.
–Ja 4H-vasikkaperinne jatkuu yhä joissakin paikoissa, jatkaa 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Heli Hämäläinen.
Tällainen nimikkovasikka on ollut ohjaaja Marjo Yli-Mannilan kotona hänen ollessaan lapsi ja myöhemmin JAMIn koulutilalla, joka on Hämäläisen työpaikka.
–Hauska, että tällainen perinne on säilynyt, toteaa Yli-Mannila.
VIIME VUOSINA Alajärven 4H:lla on ollut aktiivisen kerho- ja leiritoiminnan lisäksi Osaava-työvalmennushanke, jolle on haettu jatkohanketta. Yhdistyksen kerhoissa on ollut noin 300 lasta vuosittain, 40–50 nuorta on palkattu kerhonohjaajiksi ja tapahtumiin sekä useita henkilöitä Osaava-hankkeen puitteissa. 4H-yrittäjyys tarjoaa nuorille mahdollisuuden ansaita rahaa omalla työllään. Kaikessa toiminnassa nousevat esille kestävän kehityksen periaatteet, luonnon kunnioittaminen, tiedon ja taidon siirtäminen nuoremmille, yhteisöllisyys ja itsestä huolehtiminen.
–Vanhat asiat ja arvot nousevat esille 2020-luvulla yhtä tärkeinä kuin 50 vuotta sitten, luonnehtii Yli-Mannila.
–Yhteinen nimittäjä toiminnalle on maaseudun elävöittäminen. Toiminta on antanut paljon tälle paikkakunnalle. Olemme iso ja aktiivinen toimija valtakunnallisestikin, huomauttaa Hämäläinen.
KAUPUNKI saa kiitokset siitä, että se on huomannut laadukkaan toiminnan arvon ja antaa sille tukea. Kaupungin kohdeavustuksen turvin järjestetään myös yhdistyksen 95-vuotisjuhla lauantaina 25. marraskuuta kello 13–15 Jamin Kurejoen toimipisteen liikuntasalissa. Juhlassa on lapsille ja lapsenmielisille temppurata, askartelua sekä Taikuri Jarin show. Nuorille jaetaan infoa yhdistyksen tarjoamista mahdollisuuksista ja paikalla on 4H-yrittäjiä esittelemässä palveluitaan sekä myymässä tuotteitaan.
–Myymme arpoja, joiden tuotot käytetään yhdistyksen toimintaan, samoin mahdolliset muistamiset tilille, Kaunisto kertoo.
Juhlavuosi jatkuu joulukuussa kirjastoon koottavalla näyttelyllä, jossa esille nostetaan sekä kerholaisten tuotoksia että kurkistuksia historiaan.
–100-vuotisjuhlaa varten haluaisimme kyllä koota historiikin yhdistyksen vaiheista.