VIIDENNET Järviseudun Ready 4 Life -messut järjestetään 26. tammikuuta kello 11–17 Alajärven monitoimihallilla. Messuja on järjestetty vuodesta 2014 saakka kahden vuoden välein; tammikuulta 2022 messut päätettiin siirtää vuodella eteenpäin alueen koronatilanteen vuoksi.
Nyt messut laajentuvat aiemmasta annistaan, koulutus- ja työpaikkatarjonnasta, esittelemään myös koko alueen harrastusmahdollisuuksia: messukutsu on lähetetty kaikille Järviseudun harrastustoimintaa tarjoaville seuroille ja yhdistyksille. Näytteilleasettajien ilmoittautuminen käynnistyy lähiaikoina.
Messuja järjestetään isolla porukalla. Päävastuun kantaa Ohjaamo Alajärvi-Vimpeli, mukana ovat myös JPYP, joka vastaa yritysten ilmoittautumisista, SeAmk maakuntakorkeakoulu, jonka kautta tulevat koulutusorganisaatioiden ilmoittautumiset, Moms for Kids ry:n Yhdessä-hanke, joka toimii yhdistysten linkkinä sekä JAMI, lukio, yläkoulu, TE-palvelut, Alajärven vapaa-aika-, liikunta- ja nuorisopalvelut ja Etsivä nuorisotyö.
–Harrastusmahdollisuuksia on täällä paljon ja ne tarjoavat tärkeää vastapainoa työlle ja opiskelulle, kertoi nuoriso-ohjaaja Tuomas Lahdenperä.
–Pienillä paikkakunnilla voi olla haasteena saada kokoon harrastamiseen tarvittavaa porukkaa, esimerkiksi joukkuelajeissa, mutta nykyään kuljetaan paljon yli kuntarajojen, JPYP:n Vuokko Kraatari pohti.
–Messuilla tarjoutuukin myös pienempien paikkakuntien pienemmille toimijoille mahdollisuus tiedottaa toiminnastaan ja etsiä yhteistyökuvioita sekä harrastajia.
–Tilanne on sinänsä ihanteellinen, että ilmaiseksi voi tulla esittelemään tarjontaa, mutta haasteena on, ketkä pääsevät päiväaikaan paikalle. Voi tulla iltapäiväksikin, totesi kansalaisopiston rehtori Titta Väänänen.
–Mietimme myös keinoja, miten ne yhdistykset, joista kukaan ei pääse paikalle, voisivat olla esillä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ”kylmä tiski”, johon voi jättää esitteitä ja PowerPoint-pohja perustiedoille, jatkoi Marjo Vistiaho maakuntakorkeakoulusta.
ALUN perin messut olivat koulutuspainotteiset, pääkohderyhmänä koululaiset ja opiskelijat, ja myöhemmin mukaan tuli rekrytointi.
– on työntekijän markkinat, joten tämä on yrityksille mahdollisuus nostaa työnantajaprofiilia ja imagoa, näyttää, mitä yrityksessä todella tehdään. Tämä on myös yritysvastuullisuutta, herättää kiinnostus, etteivät nuoret eli tulevat työntekijät katoa paikkakunnilta, totesi Kraatari.
Työnantajakuvaansa ovat tervetulleita rakentamaan paitsi teollisuusyritykset, myös esimerkiksi kaupan alan toimijat, kunnat ja julkiset organisaatiot.
–Aiemmat messut ovat olleet yrityksille kannattava panostus: on saatu työvoimaa ja nuoret ovat saaneet työpaikkoja, kertoi Lahdenperä.
Nyt messuille on tulossa myös Järviseudulla asuvia kansainvälisiä työnhakijoita.
MESSUT eivät ole messut ilman ohjelmaa. Luvassa on sirkusesityksiä sekä maistiaisia kamppailulajeista, haastatteluja ja tietoiskuja sekä musiikkia ja buffetti lukion leirikoulun hyväksi.
–Messujen kohderyhmä on nyt harrastusten mukaan tulon myötä laajentunut lähes kaikkiin lähialueen asukkaisiin: työnhakijoihin, ammatinvaihtajiin ja uutta harrastusta etsiviin, totesi nuoriso-ohjaaja Jaana Virsula.
–Kaikkiin ympäristökuntien kouluihin lähtee kutsut messuille. Suuri toive on, että sieltä tultaisiin messuille tutustumaan tarjontaan, Kraatari totesi.