Asiasta äänestettiin Jukka-Pekka Uusituvan (ps.) esitettyä eriävän mielipiteensä Pasi Sovan (Haloo) kannattamana. Valtuutetut äänestivät sopimuksen puolesta äänin 13–8.
Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli jääväsi itsensä käsittelyn alkaessa yhdistyksen jäsenenä. Kraatterijärven Geopark -hankkeen yhteyshenkilönä toimiva Heikki Mäkipää kertoi valtuutetuille Järviseudun alueen ainutlaatuisista kohteista ja kulttuurista, jota matkailumarkkinoinnissa voidaan hyödyntää.
Valtuutetuilla oli aiheesta paljon kysyttävää. Yhdistyksen toimintatapa ja sopimukseen sisältyvä nimellinen 20 000 euron määräraha, jonka yhdistys palauttaa kunnalle kolmen vuorokauden kuluttua maksusta, kummastuttivat. Sopimuksen mukaan Vimpeli, Lappajärvi ja Ähtärin eläinpuisto ”myyvät” tuottamiaan palveluita, Vimpelin osalta tiedotusta ja markkinointia, Lappajärveltä koordinaattoripalvelua ja Ähtäristä ympäristökasvatuspalveluita yhdistykselle. Työ sisältyy toimijoiden omiin budjetteihin ja ulos maksetaan palkkaa ainoastaan tilitoimistolle – tämä raha tulee hanketukena valtiolta.
Mäkipää selitti poikkeuksellista byrokratiaa Unescon kansainvälisen toimielimen vaatimuksilla. Kuitenkin statuksen vaatimat toimet kunnan osalta ovat jo hoidettuna ja kunnat osallistuvat jo alueen kehityshankkeisiin omarahoitusosuudellaan vuosittain.
–Me emme halua turhaa byrokratiaa, vaan (mukana olevat yhteisöt, yritykset ja yksityiset) teemme yhteistyötä tahoillamme, jokainen huolehtii omasta osastaan. Geopark kokoaa asiat yhteen, koordinoi asioita, jotka liittyvät matkailun kehittämiseen. Vimpelin kannattaa olla mukana, koska voimme hyödyntää Ähtärin osaamista markkinoinnista ja myynnistä. Tällä hetkellä olemme irrallinen toimija, yhdessä voimme saavuttaa enemmän.
Valtuutetut halusivat tietää, vaikuttaako toimintamalli kunnan muiden toimijoiden saamiin avustuksiin, kun myös Geoparkiin liittyviä hankkeita toteutetaan kuntarahoituksella. Kunnassa Geoparkiin liittyvistä menoista päätetään aina tapauskohtaisesti.
–Saman verran on ajateltu yleisavustuksia jaettavaksi, samoin kylien kehittämisrahaa, sanoi talous- ja hallintojohtaja Seija Kinnunen.
KUNTIEN välinen kilpailu ja epäluottamus nostivat keskustelussa päätään, koska esimerkiksi Alajärvi ei vielä ole tehnyt päätöstä yhdistykseen liittymisestä eikä osallistune Geoparkin hallinnointiin yhtä suurella vastuulla. Otetaanko mukaan vapaamatkustajia? Onko kyse hallintohimmeleistä ja bulvaaneista? Vai onko keksitty jopa ikiliikkuja, joka pyörittää rahaa? Kuultavissa oli turhautumista, sillä Vimpelissä asiaa käsiteltiin jo useampaan kertaan.
–Venkoilu asian tiimoilta on suurin syy sille, miksi tätä asiaa käsitellään täällä jälleen. Se on syönyt uskottavuutta. Aiemmat yritykset kaatuivat korvamerkittyihin rahoihin ja sitoutumiseen sekä puoluepolitiikkaan, kertoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Hannu Särkinen, joka vetosi voimakkaasti mukana olon puolesta.
–On Alajärven köyhyyttä, jos eivät lähde mukaan. Perhokin haluaa tulla mukaan heti kun se on mahdollista. Statuksen saamisella aukeaa kaikki.
Susanna Moskajärvi (ps.) oli samoilla linjoilla: –Voidaan olla se porukka, joka jää katselemaan tai se, joka vie eteenpäin sellaista, mitä meidän alueella ei vielä ole. Nuorille yhteistyö maan rajojen ulkopuolella on tärkeää.
Sova sanoi, että yhteistyön tulee olla reilua ja kaikille samanlaista. –Yhteislautakunnissa meitä on poljettu ihan tarpeeksi.
TULOVEROPROSENTIKSI hyväksyttiin 9,61, ja kiinteistöveroprosentit säilyvät ensi vuonna ennallaan.
Sääksjärven rantaosayleiskaavan kustannukset jaetaan uusien rakennuspaikkojen hyötyjien kesken, jolloin kustannukseksi yhden rakennuspaikan osalta tulee 648,88 euroa.
Kyselytunnilla Matti Latvala (Aa.) kysyi Aapiskujan koulun siirrosta Rantakylän saneerattuihin tiloihin sekä uuteen moduuliin.
–Tarkoituksena on päästä muuttamaan joululomien jälkeen. Rakennukset on valmistautuneet hyvissä ajoin, puuttuvat lvi-laitteet tulevat marras-joulukuun vaiheilla, vastasi tekninen johtaja Jarno Pulkkinen.
Latvala kysyi myös Kauniston talon tilanteesta; talo myytiin huutokaupalla kesällä pois vietäväksi, mutta se on yhä paikoillaan. Valtuutetuille kerrottiin, että ostaja perui kaupat. Sanktiopykälää ei kuitenkaan lähdetty lakiteitse toteuttamaan, vaan talon purkaminen viedään tekniseen lautakuntaan.
Valtuusto keskusteli myös tyhjillään olevien kiinteistöjen lämmityskustannuksista, Opintielle kaavaillusta digitaalisesta ajonopeusmittarista sekä liikuntahallin villistä menosta, kun siellä oleilee asiattomia henkilöitä. Jälkimmäistä käsiteltäneen vapaa-aikalautakunnassa.