Ostamalla suomalaista lähiruokaa tuemme suoraan paikallisia ruoantuottajia ja alueiden elinvoimaa sekä vahvistamme aluetaloutta ja ruokaturvaa.
Puhdas maaperä, ilma ja vesi sekä fiksut toimintatavat takaavat, että suomalaiseen ruokaan voi luottaa. Kotikeittiöiden lisäksi lähiruoan osuutta tulee lisätä myös keskuskeittiöissä.
Kuntia ja aluevaltuustoja tulee ohjata suosimaan lähituotantoa hyvinvointialueilla.
Hankintalaki velvoittaa hankintojen osittamiseen, joka mahdollistaa myös lähiruoan käytön. Julkisissa hankinnoissa tulisi tavoitella pelkän halvan hinnan sijaan korkeaa laatua ja kokonaistaloudellista kestävyyttä. Tarjouskilpailuja laatiessa tulee pyrkiä siihen, että mahdollisimman moni yrittäjä pystyy tarjoamaan tuotteitaan tarjouskilpailuissa.
Hankintalaki velvoittaa hankintojen osittamisen pienempiin osiin, jotta pienten ja keskisuurten yritysten on mahdollista osallistua tarjouskilpailuun.
Julkisen hankkijan on hankintailmoituksessa ja hankintapäätöksessä huomioitava esimerkiksi asetetut poliittiset linjaukset sekä hankintojen vaikutus ympäristön monimuotoisuuteen, aluetalouteen sekä alueen huoltovarmuuteen.
Mitä lähempänä ruoka tuotetaan, sitä enemmän rahaa jää alueille. Ruoan tuotanto ja jalostus ovat merkittävä työllistäjä. Lähellä tuotettu ruoka on yksi kansallista huoltovarmuutta merkittävämmin lisäävistä tekijöistä. Nyt tarvitaan sanojen sijasta toimintaa!
Sari Palmu, Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja, Alajärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja, aluevaltuutettu