Geopark-hanke rakentuu uudelle pohjalle entisten toimijoiden voimin

Kraatterijärven Geoparkia viedään eteenpäin yhdistyksen johdolla. Kuva: Eija Pippola
Kraatterijärven Geoparkia viedään eteenpäin yhdistyksen johdolla. Kuva: Eija Pippola

Geoparkia on valmisteltu Lappajärven kunnan Geoparkin jatkohankkeessa, jossa vetäjänä toimi Heikki Martikainen, sekä Vimpelin kunnan Nordic Baseball Diplomacy -hankkeessa, jota luotsaa Heikki Mäkipää. Martikainen siirtyi elokuussa Kivitipun toimitusjohtajaksi, ja Mäkipää toimii toistaiseksi Geoparkin yhteyshenkilönä.

Geoparkin suunnittelua ja toimintaa rahoitetaan tämän vuoden loppuun edellä mainituilla kuntien hankkeilla. Ensi vuodelle on luvassa ainakin 38 000 euroa ELY:n rahoitusta kaikkien Geoparkien yhteiseen matkailun ja markkinoinnin kehittämiseen.

–Sillä pääsee alkuun, toteaa Mäkipää.

Perustettu yhdistys toimii jatkossa Geoparkin toiminnan hallinnoijana, mutta ei itse pyöritä hankkeita, vaan on enemmänkin organisoijana, neuvonantajana ja sateenvarjona kaiken toiminnan yllä, maalailee Mäkipää. Rahoitus järjestynee pääasiassa kuntien omien hankkeiden omarahoitusosuuksien kautta.

Yhdistys-malli on käytössä Saimaan ja Lauhavuoren Geoparkeissa.

Seuraavaksi suunnitteilla on kierros kunnissa.

–Toivomme yhdistyksen rungon muodostuvan kunnista, emme ole nyt anomassa lakki kourassa mitään vaan kerrotaan, mitä on tarjolla ja kysytään kuntia mukaan tasaveroisina toimijoina. Samoin yrityksiä, yhdistyksiä ja yksittäisiä ihmisiä kutsutaan mukaan. Tiedotamme asiasta lisää hieman myöhemmin.

–Tiedän, että on paljon heitä, jotka odottavat pääsevänsä toimimaan ja tekemään asioita Geoparkin hyväksi. Kyläyhdistyksissä ja muissa seuroissa on jo tehty ja tehdään valtavasti töitä sen eteen kehittäen aluetta ja kohteita.

ALKUVAIHEESSA yhdistys haluaa tavoittaa ennen kaikkea matkailuyritykset.

–Suurimmat tekijät ovat jo mukana, mutta tämä koskee myös pienimpiä yrityksiä. Valtakunnallisella hankkeella lähdetään markkinoimaan Suomea, sinne alle kootaan kaikki toimijat.

Myös teollisuusyritykset voivat saada brändiarvoa Geoparkista.

–Se edustaa luonnon puhtautta, ekologisuutta, jatkuvuutta, kestävää kehitystä: pehmeitä arvoja, joita hankala tuoda esille teollisuudessa –vientimarkkinoilla ne ovat iso valtti, jota moni suomalainen yritys ei ole vielä huomannut hyödyntää. Keskustelemme mielellämme yritysten kanssa, mitä Geopark voisi näille antaa.

AIEHAKEMUS Unescoon lähetettiin kesäkuussa, ja se tuli takaisin pyynnöllä lisätä siihen puoltolause kansalliselta Geopark-toimikunnalta, minkä pohjalta Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisena toimiva Suomen Unesco-toimikunta antaa oman puoltolauseensa, kertoo Mäkipää.

Torstaina pidetyssä kokouksessa Suomen Geopark -toimikunta myönsi puoltonsa aiehakemukselle. Virallinen päätös lähtee lähiaikoina OKM:lle, joka laittaa sen eteenpäin.

–Lokakuun lopulla meillä pitäisi meillä olla varsinainen hakemus valmiina esiteltäväksi Geopark-toimikunnalle ja marraskuulle on varattu aikaa käydä dialogia viimeisten yksityiskohtien hiomiseksi. Neljä hanketta on saanut Geopark-statuksen Suomessa. Näiden edustajat ovat mukana kansallisessa toimikunnassa, joten siellä tiedetään, mitä Unesco vaatii ja kysyy. Virallinen hakemus lähtee Unescolle marraskuun viimeinen päivä.

–Tämänhetkisen arvion mukaan Unescon arvioijat tulisivat keväällä tarkistamaan sanotut todeksi ja paikalliset organisaatiot toimiviksi. Evaluaation jälkeen hakemus menee kansainväliseen Geopark- toimikuntaan ja yleiskokous hyväksyy tai hylkää ehdokkaat sitä seuraavan vuoden keväällä.

Kraatterijärven Geopark voi olla virallinen Unescon Geopark alkukesästä 2024.

Juttua muokattu 13.9. klo 14:38. Jutusta poistettu maininta Soinin ja Ähtärin osallistumisesta.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti