”Työ tuntuu mielekkäältä, jos pystyy auttamaan ihmistä”

Ammatillinen identiteetti suojaa vaikeissa tilanteissa. Työt pitää pystyä jättämään työpaikalle. Jos kotona alkaa murehtia, ei jaksa kauaa, sanoo Vesa Hyvärinen.
Ammatillinen identiteetti suojaa vaikeissa tilanteissa. Työt pitää pystyä jättämään työpaikalle. Jos kotona alkaa murehtia, ei jaksa kauaa, sanoo Vesa Hyvärinen.

–Työvuoron pituus on 24 tuntia, jota seuraa nukkumavapaa ja kaksi vapaapäivää. Perheellisenä kolmen lapsen isänä pidän työrytmistä, jossa tiedän työvuorot pitkälle eteenpäin. Lappajärveltä työpaikalle Haapajärvelle on 140 kilometriä, joka yhteen suuntaan vie vajaat kaksi tuntia, kertoo Hyvärinen.

Hyvärinen on OYS Ensihoidon palveluksessa Haapajärven paloasemalla. Ensihoito toimii Oulun yliopistollisen sairaalan alaisuudessa ja palvelee isoa Pohjois-Pohjanmaan aluetta.

Autossa on työparina kaksi työntekijää. Ensihoitajan työssä on potilaiden hoitamisen ohella paljon koulutusta ja harjoittelua, jotka hoidetaan valmiuden ylläpidon ohessa. Hoito- ja toimintaohjeet päivittyvät, joten koulutuksia ja tenttejä on useampia vuodessa ja hoito/perustason tenttejä parin vuoden välein.

Kun avun tarvitsija soittaa hätänumeroon 112, hälytyskeskus lähettää Hyvärisen työpareineen työkeikalle. Joskus apuun soitetaan helikopterilla Oulusta paikalle tuleva lääkäri.

–Ensihoitajan työ on monesti ergonomisesti haastavaa ja henkisesti raskasta. Siinä näkee elämän nurjan puolen; kuoleman, vakavat sairaudet, loukkaantumiset ja onnettomuudet. Työyhteisö on jaksamisen kannalta tärkeä. Meillä ensihoidossa vaikean tilanteen/keikan jälkeen järjestetään kahden tunnin sisällä “purkukeskustelu” tapahtuneesta, sanoo Hyvärinen.

HYVÄRISEN kipinä työhön tuli palokunnan ensivastetyöstä. Hän opiskeli ensin kaksi vuotta lähihoitajakoulutuksessa, josta siirtyi opiskelemaan sairaanhoitajaksi, sairaanhoitajakoulun lisäksi hän on käynyt 30 opintopisteen pituisen ensihoidon suuntaavan lisäkoulutuksen.

–Työ on raskaudesta huolimatta unelmatyö. Tuntuu mukavalta, kun apua saanut kiittää jälkeenpäin. Tähtihetki on 16 vuoden työrupeaman aikana ollut autoon syntynyt vauva. Kenttäsynnytys on haastavaa ja myös hyvin palkitsevaa. Työ tuntuu mielekkäältä, jos pystyy auttamaan ihmistä. Siitä tulee hyvä mieli ja se auttaa jaksamaan, sanoo Hyvärinen.

Aino Alppinen

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti