KOLMISEN kuukautta sitten maa- ja metsätalousministeriksi siirtyneellä Antti Kurvisella on myönteinen uutinen järviseutulaisille. Järviseutu on luokiteltu tukialueeksi, jolla saadaan aikaisempaa enemmän yritystukia esimerkiksi investointeihin. Aluekehittämisrahoja on puolestaan Etelä-Pohjanmaalla jaossa merkittävästi enemmän aiempaan verrattuna eli tämän suhteen Etelä-Pohjanmaa on suurin voittaja.
Myös erilaiset yhteisöt ja yhdistykset voivat hakea rahoitusta hankkeisiinsa. Hankkeiden sisältö voi olla hyvin vaihteleva, kunhan toiminta edistää maaseudun kehittymistä ja elinvoimaisuutta.
HAASTATTELUA tehtäessä ministeri on matkalla vierailemaan jalasjärveläiselle maitotilalle. Maa- ja metsätalousministeriö on samalla hyvin kansainvälinen toimiala. Edellispäivä on kulunut Brysselissä maatalousministerineuvoston kokouksessa. EU päättää suuresta osasta maa- ja kalatalouteen liittyvistä asioista, joten matkoja on lähes joka toinen viikko, toteaa Kurvinen.
KURVINEN pitää maatalouden kannattavuuskriisiin keskittymistä yhtenä päätehtävistään. Kokonaisuuteen hän luettelee kuuluvan kolme asiaa. Ensimmäinen on huoltovarmuuspaketin toimeenpano. Kokonaismäärä on 300 miljoonaa euroa, josta on maksettu 45 miljoonaa euroa ja lisää maksetaan loppukesästä ja alkusyksystä.
Toinen asia on ns. CAP-uudistus, jonka ansiosta Järviseutu ja Etelä-Pohjanmaa saavat alussa mainitut suuremmat tuet. Kolmantena osiona Kurvinen mainitsee elintarvikemarkkinoiden tuoton uusjaon. Tällä hetkellä kauppa sanelee ehdot teollisuudelle ja tuottajille. Oikeudenmukaisemman lopputuloksen saavuttamiseksi elintarvikemarkkinalakia on muutettava.
KURVISEN työlistalla on myös ruoan ja maataloustyön arvostuksen nostaminen. Tässä hän kokee itse ministerinä ja poliitikkona olevansa mielipidevaikuttaja. Julkiset puheenvuorot, oikean tiedon levittäminen ja koulujen tilavierailut ovat keinoja levittää todenmukaista kuvaa maataloustyöstä ja siitä, mistä ruoka suomalaisten pöytään tulee.
MINISTERI Kurvinen on puhunut myös etätyö- ja monipaikkaisuusstrategian laatimisen tarpeellisuudesta. Hän sanoo kannattavansa jonkinlaista kaksoiskuntalaisuutta. Mallina voisi olla Viron eKansalaisuus eli kevytkansalaisuus. Jos esimerkiksi asuisi puolet vuodesta jossain Järviseudun kunnassa, voisi olla eKuntalainen, jolla olisi tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia. Tämän toteutuminen toki edellyttäisi uudenlaista ajattelutapaa. Periaatetasolla ministeri sanoo kannattavansa ajatusta. Mallia on tutkittu, mutta sen on todettu sisältävän perustuslaillisia haasteita.
Ministeri sanoo, että maaseudun elinvoiman kannalta vapaa-ajanasukkaat ovat tärkeä ja iso voimavara. Monessa kunnassa on huomattu, että vapaa-ajanasukkaiden aktivoinnista ja toiminnan kehittämisestä on ollut hyötyä kunnan kehitykselle. Hyvä malli voisi olla järjestää säännöllisiä tapaamisia ja kuulemisia. Etelä-Pohjanmaalla on paljon kehitettävää, joten työkaluksi kannattaa ottaa entistä voimakkaammin aktivointi, kuunteleminen ja kuuleminen.
Aino Alppinen
FAKTA
Lisätietoja tuista ja niiden hakemisesta löytyy netistä
Tukialueet ja enimmäistukitasot: https://tem.fi/tukialueet
Yleisesti tietoa rahoituksesta ja tuista: https://www.ely-keskus.fi/yritysrahoitus
Yrityksen kehittämisavustus: https://www.ely-keskus.fi/yrityksen-kehittamisavustus
Maaseudun yritysrahoitus: https://www.ely-keskus.fi/maaseudun-yritysrahoitus
Aisaparin yritystuet: https://www.aisapari.net/yritykset/yritystuet/
Aisaparin tuet yhdistyksille ja yhteisöille: https://www.aisapari.net/yhdistykset-ja-yhteisot/ohjeita-rahoituksen-hakijoille/
Etelä-Pohjanmaan liiton hankerahoitus: https://epliitto.fi/hankerahoitus/