LAPPAJÄRVEN 51. kuvataideleiriä vietettiin lämpimissä olosuhteissa Taavintuvalla ja Onnintuvalla. Taidetta teki 16 oppilasta ja opettajina toimivat kuvataiteilijat Elina Försti ja Laura Hetemäki. Leiriläisistä noin puolet tuli pääkaupunkiseudulta, ja useimmilla on juuret Järviseudulla. Toinen puolikas osallistujista on järven ympäryskunnista ja muista lähikunnista.
Tämän vuoden leirillä oli teemana runsaus ja niukkuus, ja leiriläiset pääsivät maalaamaan ja piirtämään elävää mallia. Leiri on pidetty ja perinteikäs. Moni palaa kesä toisensa jälkeen. Alajärveläinen Pekka Isotalo kertoo osallistuneensa vuosien saatossa kymmenkunta kertaa. Hyvät opettajat ja sopivan lähellä järjestettävä leiri houkuttivat tänäkin vuonna.
–Maalaaminen on nykyään hyvän mielen tekemistä ja normaalista irrottautumista, hän pohtii.
Isotalo näkee kuvataideleirin tarpeellisena. Jos tätä kurssia ei olisi, jäisi iso alue ilman opetusta. Hänen mielestään tarvitaan tällaista pitkää kurssia.
–Viikossa ehtii irrottautua. Ja jos aikoo oppia, sitä ei tapahdu päivässä tai kahdessa. Viikko on tarpeeksi pitkä aika.
Maalaaminen on opettanut Isotalon näkemään maailman uudella tavalla. Maalatessa pitää paneutua asiaan. Ennen pilvet olivat hänelle vain valkoisia. Nyt niissä voi olla maailman kaikki värit.
HELI RINTAMÄKI tuli leirille Järvenpäästä. Hänkin on konkari osallistumisten suhteen, ja ensimmäinen kerta osuu 1980-luvulle leirille Halkosaaressa. Väliin tuli reilu kymmenen vuoden tauko. Lappajärveläiset juuret toivat leirille. Saa olla vanhempien kanssa, nauttia järvestä, tavata sukulaisia ja tuttavia ja tehdä taidetta, mikä on hänelle tärkeää. Unelmayhtälö, sanoo Rintamäki.
Tämän vuoden oppimiskokemuksekseen Rintamäki mainitsee akvarellin tekemisen.
–Akvarellin tekeminen on ollut minulle peikko. Olen monesti ottanut värit esiin ja yrittänyt tehdä, mutta ei ole onnistunut. Ajattelin kokeilla vielä kerran. Ja nyt peikko on selätetty. Sain opastusta tekniikkaan, miten tehdään ja miten väri käyttäytyy. Sain sen, mitä tulin hakemaan.
TÄNÄ vuonna opeteltiin myös elävän mallin piirtämistä. Ensin piirrettiin yhtä asentoa 10 minuuttia, sitten seuraavaa 5 minuuttia ja lopulta vain 2,5 minuuttia. Välillä vaihdettiin lyijykynä tai hiili akvarellipensseliksi, mikä taas lisäsi vaikeusastetta.
Perjantaina leiri päättyi töiden katselmointiin, jossa käytiin läpi töitä yhteisesti ja jaettiin viikon oppimiskokemuksia ja tunnelmia.
Lappajärven valtakunnallisen kuvataideleirin järjestävät yhteistyössä Järvilakeuden kansalaisopisto ja Lappajärven kunta. Leiri on pisin yhtämittaisesti toistunut kuvataideleiri maassamme.
Aino Alppinen