–Kun tiedosto tulee meille, käynnistetään prosessi, jossa jokaisesta osaväristä tehdään levytulostimella omat painolevynsä, yhteensä neljä kappaletta, jotka laitetaan painokoneeseen. Vie noin parikymmentä minuuttia, kun sivut valmistuvat. Lehden painamisen jälkeen lehdet pakataan kuljetusta ja jakelua varten, kertoo käyttöpäällikkö Jyrki Jokela.
Posti hakee lehtirullakot painosta ja niiden matka kohti lukijoiden postilaatikoita käynnistyy.
2010 perustettu Botnia Print työllistää noin 35 henkilöä, siellä painetaan 300 000 lehteä päivittäin, paperia kuluu noin 6 000 tonnia vuodessa ja yrityksen liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa. Kilpailuvaltteinaan yritys pitää hyvää painolaatua, vedetöntä painoa, ympäristöystävällisyyttä sekä nopeaa ja mutkatonta palvelua. Sen käyttämä painotekniikka on edelleen ainoa laatuaan Suomessa.
Järviseudun Sanomat on painettu Botnia Printillä ainakin 10 vuoden ajan.
PAINON päivä käynnistyy aamuyhdeksältä, iltavuoro viiden jälkeen.
–Ensimmäiset kuljetukset noudetaan kello 13.30 ja osa lähellä jaettavista lehdistä lähtee Postin jaettavaksi iltakahdeksan aikaan. Töitä tehdään viitenä päivänä ja seitsemänä iltana viikossa. Vuorossa on 13–14 henkilöä kerrallaan.
Jokela pitää painoa monipuolisena työpaikkana.
–Työtehtäviä on monenlaisia.
Painotekniikka on kehittynyt valtavasti viime aikoina, vanhoista painokoneista on siirrytty prosessitekniikkaan ja postituslaitteisto on kehittynyt.
–Uudet painokoneet eivät ole kovaäänisiä, mutta tuotantotiloissa käytetään silti kuulosuojaimia.
SANOMALEHTIEN toimintaympäristön muutokset tuntuvat ja näkyvät myös painoalalla.
–Sanomalehtiä painetaan edelleenkin, vaikka painokset pienenevät ja paikallistuvat. Paperin hinnan nousu ja jakelun kustannusten kasvu vaikuttavat siihen, että levikit pienenevät eli jaettavat lehdet pirstaloituvat suurelle alueelle ja jakelu on haastavampaa. Meidän tekemiseemme vaikuttavat Postin päätökset; jakelupäivien väheneminen haastaa, sillä lehdet halutaan saada mahdollisimman tuoreina lukijoille.
Pitkässä tähtäimessä Jokela arvelee kehityksen menevän siihen suuntaan, että painaminen tapahtuu yhä enemmän isommissa yksiköissä, mistä lehtiä kuljetetaan jakelun lähtötoimipaikkoihin.
JYRKI Jokelan isä on kotoisin Evijärven Jokikylän Lassilasta.
–Itse olen täysin kokkolalainen. Kesäpaikka meillä on Evijärven Lakaniemessä, Uittomieskämpän läheisyydessä. Siellä tulee vietettyä aikaa.
Painaessa ei lehtien sisältöjä ehdi lukemaan, mutta Jokela tarttuu Järviseudun Sanomiin silloin tällöin, kun on sopiva hetki.