Uutta paikkaa 1800-luvulla rakennetulle ja 1921 laajennetulle vanhalle koululle etsittiin yhteistyössä Kortesjärvi-seuran kanssa. Puukoulun siirron kustannusarvio on toteutustavasta riippuen 100 000–300 000 euroa. Lopulliset kustannukset selviävät kilpailutuksen jälkeen. Kouluhankkeen budjetissa siirrolle on varattu 100 000 euroa, joten lisärahan tarve saattaa syntyä, totesi kaupunginhallitus.
Vanha puukoulu jäi paloteknisesti liian lähelle uutta koulurakennusta. Puukoululle on haettu suojelua, joka estää sen purkamisen tai palomuurin rakentamisen sen ja uuden koulun väliin. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi puukoulun siirtäminen. Samalla saadaan lisää tilaa koulun välituntipihalle ja mahdollistetaan kaivatun pulkkamäen rakentaminen alakoulun käyttöön.
Alustavasti on käyty keskusteluja vanhan koulun hyödyntämisestä osana museoaluetta.
–Palvelutoimisto on pitkälti käyttökiellossa, siellä toimii enää jääkärimuseo. Se voitaisiin mahdollisesti siirtää koulun alakertaan ja Kortesjärvi-seuran luontomuseo voisi toimia yläkerrassa, kertoi Mauri Jokela Kortesjärvi-seurasta. –Kyse on pitkän tähtäimen suunnitelmista, mutta Kortesjärvi-seurassa on pohdittu, että voisimme olla mukana talon kunnostamisessa yläkerran osalta hakemalla siihen julkista rahoitusta. Jos museoille saataisiin uudet tilat saman katon alle, pitkä hyvä yhteistyö voisi jatkua.
Vanha koulurakennus on tällä hetkellä käyttökiellossa. Suurin yksittäinen syy sen sisäilmaongelmille on siinä, että saneerauksessa vanhat eristemateriaalit jätettiin lattian alle ja taloon asetettiin koneellinen ilmanvaihto.
–Ongelmat poistuvat siirron yhteydessä. Myös lyijyoksidimaalilla käsitellyt laudoitukset vaihdetaan uusiin.
Rakennuksen siirron toivotaan olevan valmis koulun alkaessa elokuussa, ettei se häiritsisi koulun arkea. Kortesjärven yhtenäiskoulu palaa väistötiloista lentosotakoululta takaisin tutuille kulmille koulukeskuksen valmistuessa.
KORTESJÄRVEN koulukeskukseen rakennetaan erillinen siipi kuntosalille.
Kortesjärven koulukeskuksen hankesuunnittelun yhteydessä päätettiin sijoittaa uuteen rakennukseen myös kuntosali. Kuntosalin järkevä minimimitoitus laitetilalle on 120–130 neliömetriä, joka mahdollistaa myös ikääntyvien ja erityisryhmien paremman huomioimisen. Alkuperäinen ajatus oli sijoittaa kuntosali väestönsuojaan. Kortesjärvellä väestönsuoja muodostui huonosti kuntosalina toimivaksi tilaksi, johon kuntosalilaitteita olisi mahtunut vähemmän kuin Kortesjärven vanhalla kuntosalilla on.
Rakennustoimikunta totesi, että vaikka väestönsuojaan saataisiin mahtumaan koulun liikunnanopetukseen tarvittavat kuntosalilaitteet, se ei palvele kokonaiskäyttötarkoitusta koko Kortesjärven ainoana kuntosalina ja erityisesti ikääntyneitä ajatellen. Rakennuttamistoimikunta päätyi selvittämään mahdollisuutta täydentää kouluhanketta kuntosalisiivellä. Kuntosali saadaan rakennettua uuden liikuntasalin jatkeeksi, hyödyntäen olemassa olevaa hätäpoistumisovea väliovena. Ulkopuolisille käyttäjille tehdään toinen sisäänkäynti. Kuntosali varustetaan liikuntaesteisten vessalla, pukutilalla ja teknisellä tilalla. Kuntosalin kokonaisneliöiden tulisi olla vähintään 140 neliötä, joka sisältää edellä mainitut sosiaalitilat ja teknisen tilat. Kustannusarvio lisäsiivelle on noin 350 000 euroa.
Kaupunginhallitus hyväksyi kuntosalin rakentamisen käänteisellä kilpailutuksella. Tällä tavalla kustannukset pysyvät kurissa ja kuntosalille saadaan riittävästi tilaa. Kuntosali rahoitetaan Kortesjärven kouluhankkeelle varatusta investointibudjetista, johon hanke mahtuu.
LISÄKSI toimikunta oli huolissaan koulun käyttäjiltä tulleesta palautteesta, jonka mukaan hankkeessa ei ole kiinnitetty huomiota siihen, että varastotilat on jo hankesuunnitteluvaiheessa alimitoitettu. Esimerkiksi liikuntasalin tuoleille ei ole varastotilaa ja ne jouduttaisiin varastoimaan käytävillä. Koululla ei ole myöskään tilaa musiikkiopiston flyygeliopetukseen. Väestönsuoja osoitettaisiin sekä musiikkiopiston käyttöön, että varastokäyttöön.
Vanhan liikuntasalin jatkokäytölle on ilmennyt tarpeita. Koulukeskuksen uusi liikuntasali on varattu koulun käyttöön arkipäivisin kello 16 saakka. Kortesjärvellä ei ole vaihtoehtoista sisäliikuntatilaa, jota eläkeläiset tai vuorotyöläiset voisivat käyttää päiväsaikaan. Vanhassa liikuntasalissa on sisäilman laatua mahdollisesti heikentäviä riskirakenteita. Salin ilmanvaihto on kuitenkin uusittu vuonna 2017, joka osaltaan on parantanut tilannetta. Iltakäyttäjien mukaan sisäilman laatu ei ole haitannut harrastustoimintaa. Toimikunnan näkemyksen mukaan liikuntasalin matalat osat, vanha musiikinluokka ja vanha kuntosali, puretaan pois tarpeettomina ja päädyille tehdään tarvittavat paikkaukset. Lisäksi sisäilmaongelmia aiheuttaneet kellarissa olevat pukutilat poistetaan käytöstä ja suljetaan ilmatiiviisti. Liikuntasalin purkamiselle on varattu määrärahaa käyttötalousarvioon ja se riittää sekä purku- että korjaustöihin.
Liikuntasalin ylläpitokustannuksiin on varattava vuosittain noin 38 000 euron määräraha. Salia on tarkoituksenmukaista ylläpitää niin kauan kuin sisäliikuntatiloille on tarvetta.