• Maatalousyrittäjävalmennuksen suorittivat Johannes Ahto, Rami Erkinheimo, Mikko Hakola, Jerry Kojola, Antti Mäkinen, Tapio Pesola sekä Juho Pouttu. Kuva: JAMIlta.

Maatalousyrittäjävalmennus päätökseen Alajärvellä

LOKAKUUSSA 2021 alkaneen Maatalousyrittäjävalmennuksen päätöstilaisuutta vietettiin perjantaina 29. huhtikuuta Järviseudun ammatti-instituutin Alajärven toimipisteessä. Erityisesti sukupolven- ja omistajanvaihdosta suunnitteleville maatilan jatkajille sekä maatalousalalle aikoville suunnattua koulutusta on Jamissa järjestetty jo reilun 20 vuoden ajan.

Koulutuksen suosio on pysynyt vakaana. Aikuiskoulutusjohtaja Risto Riihimäki uskoo, että yksi syy lienee koulutuksen kesto: seitsemän kuukauden mittainen koulutus on räätälöity niin, että se täyttää nuoren viljelijän aloitustuen sekä investointituen edellyttämät koulutusvaatimukset.

–Lähiopetusta on 25 päivää, joka toteutetaan perjantaisin ja lauantaisin noin kahden viikon välein. Tällä pyritään mahdollistamaan myös työn ohessa opiskelu, Riihimäki kertoo.

Maatalousyrittäjävalmennuksen aikana perehdyttiin muun muassa maatilan toiminnan aloittamiseen, kehittämiseen sekä kannattavaan liiketoimintaan, esimerkiksi maatilan liiketoimintasuunnitelmaan, kirjanpitoon, verotukseen, tukijärjestelmään, kasvituotantoon sekä maatalousteknologiaan. Vastuukouluttajina toimivat Timo Ikola, Jyrki Savolainen sekä Sisko Toivanen.

Maatalousyrittäjävalmennuksen suorittivat Ahto Johannes, Vimpeli, Erkinheimo Rami, Kortesjärvi, Hakola Mikko, Alahärmä, Kojola Jerry, Lapua, Mäkinen Antti, Evijärvi, Pesola Tapio, Alahärmä sekä Pouttu Juho, Lapua.

Ruokaviraston mukaan vuonna 2023 haettaviin tukiin on tulossa muutoksia. Esimerkiksi EU:n nuoren viljelijän tuen hakuehtoihin kuuluu jatkossa myös koulutusvaatimus.

–Tämä kannattaa huomioida hyvissä ajoin, vastuukouluttaja Timo Ikola muistuttaa. Vaikka maatalous on tällä hetkellä poikkeuksellisessa vaikeuksissa, Ikola kannustaa nuoria alalle. Hänen mukaansa nopeasti muuttuvat tilanteet osoittavat kotimaisen ruoan tuotannon tärkeyden.

SEURAAVA maatalousyrittäjävalmennus alkaa jälleen syyskuun lopussa Järviseudun ammatti-instituutin Alajärven toimipisteessä. Jos maatilan sukupolven- tai omistajanvaihdos on tulossa lähiaikoina ajankohtaiseksi tai olet muuten kiinnostunut maatalousalasta, ota yhteyttä ja kysy lisää Järviseudun ammatti-instituutista.

Jaa juttu: