• Noora Ojanperän näyttely Olen olemassa myöhemmin on esillä Nelimarkka-museossa 24. huhtikuuta saakka.
  • Noora Ojanperä: Olen olemassa myöhemmin, 2022.

Vimmalla ja lempeydellä – alajärveläisjuurinen Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija kokosi näyttelyn Nelimarkka-museolle

ON hienoa päästä toteuttaman näyttely täällä Alajärvellä, kertoo Vuoden nuoreksi eteläpohjalaiseksi taiteilijaksi viime vuonna valittu Noora Ojanperä. Hänellä on sukujuuret vahvasti Alajärvellä sekä äidin että isän puolelta. –Yksi isovanhemmistani asuu täällä, joten nyt näyttely on hänellekin saavutettavan matkan päässä.

Nykyisin Keravalla asuvan taiteilijan näyttely kantaa nimeä Olen olemassa myöhemmin. Se sisältää videoinstallaation, satiinikankaalle painettuja, skannerilla toteutettuja valokuvia, tekstiä, joka löytyy näyttelykatalogista, sekä hieman keramiikkaa. Aiemmin hän on työskennellyt paljon ääni- ja videotaiteen parissa.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet päämäärättömän keräilyn tuloksena valokuvista, teksteistä sekä videoista, jokapäiväisen elämän havainnoinnista. Kun jokin kuva tai asia puhuttelee Ojanperää, syntyy sykäys, jota seuraa materiaalin jäsentely ja käsittely. Siinä hän antaa paljon sijaa sattumanvaraisuudelle, joka kiehtoo häntä.

–On kiva olla vain vähän ohjaksissa. Työskentelen paljon intuition perusteella. Keramiikkakin teen niin, etten aina tiedä, mitä sieltä uunista lopulta tulee, Ojanperä kuvailee. –Sattumanvaraisuus paljastaa asioita, joita ei olisi ehkä osannut etsiä, jotain tiedostamatonta. Niiden käsittämättömyyden hyväksyminen tekee hyvää kontrolloimaan pyrkivälle mielelle. Tuloksia saa katsoa lempeydellä ja suvaitsevaisuudella, kuten monia muitakin asioita elämässä.

–Haasteena on materiaalin omaelämäkerrallisuus, onko tämä henkilökohtaisesti tärkeää vai voiko joku muu saada siitä jotain. Toivon, että teokset voivat välittää yleisinhimillisiä, universaaleja tunteita, tuoda esille vaikeasti sanallistettavia kokemuksia.

Ojanperä hyödyntää kirjoittamisessa menetelmällisen kirjoittamisen metodia ja yhdistelee erilaisia tekstimuotoja, kuten WhatsApp-keskusteluita, omia päiväkirjojaan, ajatustenvirtakirjoittamista ja kaunokirjallisia teoksia.

Museotoimenjohtaja Elina Alkio uskoo, että näyttely on etenkin nuorille helposti lähestyttävä.

–Näyttelyn teema ”olen olemassa myöhemmin” koskettaa eritysesti nuoria: osalta on mennyt ohi useita kasvu- ja sukupolvikokemuksia pandemian takia. Samalla maailma on muuttunut monin tavoin pirstaloituneemmaksi ja asiat ja ilmiöt seuraavat toisiaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Näyttelyssä on tematiikkaa, jossa on varmasti kosketuspintaa heille: epävarmuutta ja maailmantuskaa ja toisaalta tekniikkaa, joita nuoret osaavat käyttää.

–Kyllä, epävarmuutta ja samalla oudon vimman keskellä olemista, täydentää Ojanperä.

Seuraavaksi hän työstää Keravalla touko-kesäkuussa toteutettavaa, lapsille suunnattua installaatiota.

Näyttely on esillä 22.1.-24.4. Mikäli mahdollista, sen yhteydessä toteutetaan myöhemmin performanssiesitys sekä skannografiatyöpaja.

Jaa juttu: