Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa aloitetaan alkuvuoden aikana riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden koronarokotukset

Julkaistu:

Aihe:

KUNTAYHTYMÄ Kaksineuvoisessa aloitetaan alkuvuoden aikana riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden koronarokotukset.

Rokotukset tullaan antamaan vain ajanvarauksen kautta. Ajanvarauksen aukeamisesta tiedotetaan myöhemmin.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Koronarokotteena on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Rokotuspäätökseen tarvitaan suostumus kaikilta huoltajilta, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta. Tämä tarkoittaa suostumuslomakkeiden täyttämistä ja palauttamista huoltajien allekirjoituksilla ennen rokottamista.

THL:n ohjeen mukaan riskiryhmään kuuluvat 5–11-vuotiaat lapset, joilla on jokin seuraavista:

Elinsiirto tai kantasolusiirto,

Voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila,

Krooniset keuhkosairaudet,

Osa lasten sydänsairauksista,

Krooninen munuaissairaus,

Vaikea krooninen maksasairaus,

Ylipaino, ISO-BMI vähintään 30,

Lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys,

Downin oireyhtymä,

Tyypin 1 ja 2 diabetes, tai

Säännöllistä lääkitystä vaatima astma.

Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia alle 12-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta Suomessa. Päätöksen rokotuksista tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

Lapsilla koronavirustauti on yleensä lievä. Vakavan koronavirustaudin riski ei ole erityisen korkea myöskään lapsilla, joiden perussairaus on hoitotasapainossa. Sairastumisriski ei ole kohonnut myöskään kaikilla lapsilla, jotka tarvitsevat immunosuppressiivista lääkitystä.

Riskiryhmälistalla mainitut sairaudet saattavat kuitenkin lisätä vakavan koronataudin riskiä tai koronainfektio voi toisaalta pahentaa perussairauden oireita. Valtaosa riskiryhmälistassa mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia. Suurin osa riskiryhmään kuuluvista 5–11-vuotiaista on erikoissairaanhoidon seurannassa. Hoitava erikoislääkäri osaa parhaiten arvioida, kuuluuko lapsi riskiryhmään.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.