Tällä hetkellä arvio tämän vuoden talouden toteutumasta on 891 000 euroa alijäämäinen, mutta ennusteen mukaan alijäämä pienenee verotulojen ja valtionosuuksien toteutuman noustessa.
–Voidaan päästä jopa nollan tasolle, arvioi talousjohtaja Tapani Kotanen.
Vuodelle 2023 ylijäämää arvioidaan kertyvän 2,819 miljoonaa euroa, mutta vuonna 2024 jäätäneen 1,591 miljoonaa euroa alijäämän puolelle.
Epävarmuustekijöitä toki on; talouden ennustaminen on erityisen haastavaa nyt, kun sote-palvelut siirtyvät vuoden 2023 alusta hyvinvointialueen vastattaviksi. Näin ollen tarkan taloudenpidon aika jatkuu.
–Jo vuosi 2023 on sumussa koko Suomen osalta, Kotanen myöntää. –Noin 60 prosenttia kunnan taloudesta on perusturvan osuutta. Fakta on, että meillä verotulot laskevat noin 30 miljoonasta 18 miljoonaan euroon, toki menojakin lähtee. Myös valtionosuudet pienenevät.
Alajärven kaupungin taloudellinen tilanne on verrattain hyvä. Lainakehitys on maltillinen, lainaa per asukas on ensi vuonna 2 976 euroa per asukas ja arvio vuodelle 2024 on 2 798 euroa.
–Isot investoinnit ovat takana. Nyt parannetaan infraa ja kiinteistöjen peruskorjausmenoihin varaudutaan noin 503 000 eurolla. Katuvaloihin laitetaan suunnitelmavuosina 640 000 euroa; osalla siitä vaihdetaan uusia lamppuja, mutta saadaan myös melko monta kilometriä katuvalaistusta kylille.
KAUPUNGINHALLITUKSEN puheenjohtaja Sari Palmu nosti esille yhtenä tärkeimmistä tulossa olevista toimenpiteistä Paavolan koulun saneerauksen, jota valmistelemaan valitaan työryhmä. 430 oppilaan koulun saaminen kuntoon on iso asia.
–Siihen, millaisilla korjauksilla selvitään, ei kukaan osaa vielä ottaa kantaa.
Pitkäaikaistyöttömistä johtuvien ”sakkomaksujen” määrään aiotaan puuttua palkkaamalla työntekijä hoitamaan asiaa. Noin 500 000 euron säästämiseksi työkykyisiä työttömiä pyritään saamaan palkkatöihin.
–Moni heistä ei ole realistisesti ajatellen työkykyinen, joten heitä pyrimme saamaan eläkkeelle.
Myös esteetön nuorisotila on ensi vuoden hanke. Sairaalatie 3:n kolmannesta kerroksesta siirrytään entisen matkahuollon tiloihin, joihin pyritään mahdollistamaan myös yhdistysten toimitilaa varauskalenteria hyödyntämällä. Yhdistyksille on tarjolla tiloja myös terveyskeskuksen vanhassa osassa.
Myös pitkään odotetut ja toivotut mopoparkki ja koirapuisto pyritään toteuttamaan vuonna 2022. Lisäksi moottoriurheilukeskukselle myönnettiin suunnittelumääräraha.
Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen totesi, että eteenpäin voi mennä luottavaisin mielin: talous on kunnossa, ja Alajärvi tulee porskuttamaan pitkään.
TALOUSARVIOTA viimeisteltiin kaupunginhallituksessa ensin 2,5 tunnin valmistelukokouksella, varsinainen käsittely vei kahdeksan tuntia.
–Ryhmien välisillä neuvotteluilla pyritään vähentämään politiikan tekoa valtuustossa yksittäisillä asiakohdilla, kertoi Palmu.
Antti Joensuu nosti kunnanvaltuuston puheenjohtajana esille valtuutettujen oikeuden tehdä muutoksia esitettyyn; heillä on myös vastuu taloudesta.
Hän kiinnitti huomiota myös sote-uudistuksen vaikutuksiin.
–Aluevaalit ovat jo tammikuussa, valta sote-palveluista siirtyy aluevaltuustolle 2023. Tämä voi olla kriittistä Alajärvelle ja Järviseudulle. On huoli siitä, kuinka saadaan ääni kuuluviin täältä rahojen perässä; miten saadaan palvelut pysymään täällä? Laskelmien mukaan ehdokkaan läpimenoon tarvitaan noin 600–700 ääntä. Suhteellisella tavalla toteutettavassa vaalissa puolueiden kärkinimet isommissa kaupungeissa keräävät äänet.
Alajärvellä on noin 7 000 äänioikeutettua, joista kuntavaaleissa äänesti noin 60 prosenttia.