Digikerho Nitro aloittaa Soinissa

Jorma Turpela uhkuu intoa päästä opastamaan arjen digitaitoja niitä tarvitseville. Turpelan taustalla näkyvän satiirisen Nitro-digikerhon logon on tehnyt hänen vaimonsa, taiteilija Eva-Riitta Turpela.

Julkaistu:

Kategoria:

,

MONESTA ikäihmisestä on tahtomattaan tulossa uusavuton, kun yhä useammat palvelut siirtyvät verkkoon.

–Yhteiskunnan digitalisoituminen vaatii kansalaisilta uudenlaista osaamista, toteaa digiasioista vastaava kuntaministeri Sirpa Paatero.

Hänen mukaansa valtion tulee kuitenkin osaltaan huolehtia siitä, että yhteiskunnan kaikki ryhmät pidetään kehityksessä mukana — myös esteettömyyden ja kielellisten oikeuksien puolesta.

Ministeri Paateron mukaan digipalveluiden käyttöön tulee niin ikään tarjota ikäihmisille riittävästi tukea, apua ja neuvontaa.

VALTIONEUVOSTON viime vuoden huhtikuussa asettaman Digi arkeen -neuvottelukunnan tavoitteena on tukea digitaalisten palvelujen kehittämistä niin, että eri väestöryhmät pystyisivät käyttämään niitä yhdenvertaisesti. Verkoston pyrkimyksenä on tehdä digitaidoista uusi kansalaistaito.

Valtioneuvoston viesti on selkeä: jokaisella ikään ja asuinpaikkaan katsomatta pitää olla mahdollisuus perusdigitaitoon. Tietokone ja älypuhelin on kuitenkin ikäihmisille vieras ja outo laite. Kokemuksesta tiedän, että vanhakin oppii, jos on halua.

Myös ilmaista digitukea on tarjolla monenlaista. Se voi olla lähitukea yhdistysten digikerhoissa, kuntien tai virastojen asiointipisteissä, vertaistukea kotona, tai etätukea vaikkapa chatin, puhelimen tai videon kautta.

DIGIAVUTTOMILLE ikäihmisille koittaa Soinissa syyskuussa uusi aika, kun Nitroksi nimetty digikerho aloittaa opastuksen atk-laitteiden käyttöön.

Maksutonta opastusta vetää Eläkeliiton Soinin yhdistyksen puheenjohtaja Jorma Turpela. Kerhon järjestäjänä toimii EL Soini ry, ja vetovastuu on Turpelalla.

Hanke on kuitenkin Turpelan oma pilotti, josta Etelä-Pohjanmaan Eläkeliiton piiri ja kuusiokuntien yhdistykset ovat tietoisia.

Jorma Turpela haluaa korostaa nimenomaan kerho-sanaa, koska hänen mukaansa opetus on paljolti yhdessä tekemistä ja oppimista sekä tiedon ammentamista toinen toiseltamme.

–Kerhossa ei ole niinkään tarkoitus opettaa pelkästään sitä, mitä nappia täytyy painaa tai klikata, koska laitteet ja sovellukset saattavat poiketa paljonkin toisistaan.

–Pyrimme hakemaan myös tietoa siihen kysymykseen miksi. Lisäksi yritän saada terminologiaa tutuksi, hän toteaa.

Mainos

Turpela itse on monitaitoinen atk-osaaja, sillä työkseen hän koeisti sähköasemia eri puolilla Suomea.

DIGIKERHO alkaa 7. syyskuuta Soinin yhtenäiskoululla. Ennakkoilmoittautumisia otetaan vastaan kirjastossa tämän kuun loppuun saakka.

–Kurssilaisten määrästä riippuu, kuinka voimassaolevien koronarajoitusten mukaan terveysturvallisesti toimitaan. Nykyiset kymmenen hengen sisätilarajoitukset päättyvät 9. syyskuuta.

Koulutuksen tarkkaa sisältöä Turpela ei vielä paljasta, mutta kertoo, että kurssilaisten lähtötasosta riippuu, kuinka edetään.

–Joka tapauksessa perusteiden ohella opiskellaan sitten sitä mitä kurssilaiset haluavat, hän sanoo.

Hänen mukaansa joka kerta tehdään käytännön harjoitteita, sillä tavoitteena on, että jokainen kerholainen oppii hoitamaan arjen asioita verkossa kuten pankkiasioita, varaamaan lääkäriajan, uusimaan reseptin tai täyttämään veroilmoituksen verkossa.

Kerho saa tarvikkeet koululta, mutta älypuhelinten käyttöharjoittelua varten Turpela hakee parhaillaan sponsoreita.

ETELÄ-POHJANMAAN LIITOLLA on käynnissä Etelä-Pohjanmaan digituen verkostohanke.

Hankkeen projektipäällikkö Lea Palomäki kertoo, että luotettavaa digitukea on tarjolla jo maakunnan kuntien asiointipisteissä, kirjastoissa, digikursseilla tai digikahviloissa, joissa on verkoston sininen merkki. Sen tunnistaa D-kirjaimesta.

Digiviikkoa vietetään 30. elokuuta–3. syyskuuta.

Projektipäällikkö Palomäen mukaan digituen verkostossa on jo 120 digitukijaa. Myös kansalaisopistoissa ja kansanopistoilla on satavana maksutonta digitukea, ja Soinin kirjastossa kirjastonhoitaja opastaa tarvittaessa.

Maija Ala-Fossi

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.