Vanhat kuvat kertovat

RAIJA PERKKALAINEN lähetti toimitukseen Väinöntalolla Järviseudun museolla vuonna 1961 otettuja valokuvia.

–Silloin filmattiin amerikansuomalaisille lyhytfilmiä museolta. Alaspään veljekset olivat kuvaamassa, hän kertoo. –Väinö hommasi nuoria naisia kansallispuvuissaan kuvauksiin. Olimme silloin nuoria ja nättejä, kuten kuvasta näkyy.

Kuvassa istuvat oikealta vasemmalle Irja Pessi (myöhemmin Dahlvik) kauniissa Karjalan puvussaan, Raija Järvelä (myöhemmin Perkkalainen) päällään Munsalan puku, Liisa Jutila (myöhemmin Hjulfors) niin ikään Munsalan puvussa, Tuula Tupeli (myöhemmin Keskinen) Etelä-Pohjanmaan puvussa, Elsi Surma-aho (myöhemmin Ylitalo) Järviseudun puvussa, Irma Tupeli joko Alavuden tai Kuortaneen puvussa, Anni Tupeli (myöhemmin Skog) ja Vieno Mäkelä Järviseudun puku päällään.

Ylärivissä seisovat Perkkalaisen mukaan kuvausryhmän mies; Väinön kotiapulainen, jonka nimeä hän ei muista; kolme nuorta, joista kiharapää on Jouko Väinönpoika Tuomaala, mutta kahden muun nimet eivät ole muistissa; sekä Kalle Ahola Ranta-aholta.

–Nykyään on ollut joskus kansallispukujen tuuletustapahtumia eri paikoissa. Ennen niitä käytettiin juhla-asuina, Perkkalainen muistelee. –Puvut ovat kauniita kokonaisuuksia, jotka säilyivät äideiltä tyttärille. Arvokasta kansan osaamista ja tyylitajua.

Jaa juttu: