– Herättäjä-Yhdistykselle herättäjäjuhlat ovat perinteisesti vuoden päätapahtuma, kertoo Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen. -On merkittävää, että juhlia ei ole tarvinnut kokonaan perua, niin kuin 1940-luvulla vaan ne voidaan järjestää edes virtuaalisesti.
Toiminnanjohtaja suree kuitenkin sitä, että ihmisten kohtaamiset ja vuorovaikutus jäävät paljon vähemmälle kuin normaalijuhlilla.
– Etäjuhlat eivät tavoita samalla tavalla kuin normijuhlat. Juhlat kun ovat paljon muutakin kuin puheita ja veisuuta. Juhlien äänimaisemassa kuuluu puheensorina ja ilmassa tuoksuu rasvan käry, kun paistetaan muurinpohjalettuja lähetystyön hyväksi. Nämä äänet ja tuoksut eivät tavoita etäjuhlilla paitsi silloin, kun pihaherättäjäjuhlille kokoonnutaan ja lettuja paistetaan seurojen välissä.
Kymmeniä ”pihaherättäjäjuhlia” järjestetään juhlaviikonloppuna ympäri maan. Niissä kokoonnutaan alueellisten rajoitusten mukaisesti koteihin, seurakuntien tiloihin ja ulos kuuntelemaan yhdessä virtuaalijuhlien lähetyksiä.
Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Rantala toteaakin Yhdistyksen ja seurajärjestäjien tehneen onnistuneen hypyn, kun seuroja on koronavuonna järjestetty etäyhteyksin.
– Seuroihin on voitu osallistua pitkien matkojen päästä. Jossain muodossa etäseuroilla on tulevaisuudessakin paikkansa. Ihmisten palaute kuitenkin kertoo, että tavallisia seuroja kaivataan. On tärkeää päästä keskusteluetäisyydelle ja yhdessä veisaamaan.
Seuroilla ja herättäjäjuhlilla on kolehtivaroin toimivalle Herättäjä-Yhdistykselle myös tärkeä taloudellinen merkitys. Rantala kertoo, että koronavuosi on merkinnyt kolehtitulojen suurta pudotusta. Taloudellisen tuen tarve on suuri, kun seuraliike palaa jälleen kohti normaalimpaa elämää.
Myös Simo Juntunen muistuttaa, että yhdistyksen talouteen etäherättäjäjuhlat vaikuttavat tulojen vähentymisenä, vaikka toki kulutkin ovat huomattavasti pienemmät.
Herättäjäjuhlilla on kuitenkin myös muuten tärkeä merkitys.
– Juhlien kautta herännäisyys ja Herättäjä-Yhdistys on tullut tutuksi niillekin, jotka eivät välttämättä muuten tunne liikettä, Juntunen muistuttaa.
Herättäjäjuhlien ohjelma lähetetään striimattuna ja Körttiradion nettiradion kautta osoitteessa www.herattajajuhlat.fi. Radion kautta Körttiradiota voi kuunnella pääkaupunkiseudun (105,8 MHz), Nivalan (98,0 MHz) ja Kauhavan (102,4 MHz) lähettimien kautta sunnuntaihin 4.7. asti. Järviradion taajuuksilla lähetetään vielä la 3.7. klo 15.30 lähetysseurat ja su 4.7. klo 10.00 jumalanpalvelus. Yle TV 1 lähettää suorana lähetyksenä jumalanpalveluksen Kauhavan kirkosta su 4.7. klo 10.00. Lauantain päiväseurat lähetetään tallenteena Yle Radio 1:ssä su 4.7. klo 11.00. Lähetys on kuultavissa jälkikäteen Yle Areenassa.
Herännäisyys on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisäisistä herätysliikkeistä. Siinä korostetaan ihmisen pienuutta Jumalan edessä ja tasavertaisuutta toisen ihmisen rinnalla. Armo kuuluu kaikille. Tunnusomaista herännäisyydelle ovat seurat, eli lyhyistä puheista ja säestyksettä veisattavista Siionin virsistä muotoutuvat hengelliset tilaisuudet. Liikkeen palvelujärjestönä toimii Herättäjä-Yhdistys, jonka päätoimipaikka on Lapualla. www.h-y.fi
Herättäjäjuhlat ovat toiseksi suurimmat hengelliset kesäjuhlat Suomessa. Ne järjestetään aina paljaan taivaan alla ja pääasiassa talkoovoimin. Juhlien ohjelmassa on seuroja, veisuita, konsertteja ja muita tapahtumia. www.herattajajuhlat.fi
Seuraavat herättäjäjuhlat on tarkoitus pitää 2022 Joensuussa, 2023 Seinäjoella ja 2024 Vaasassa.