Lomituspalveluita yhdistetään, muutos tuntuu eniten hallinnossa

Alajärven lomatoimen ohjaaja Sofia Paalijärvi, lomatoimenjohtaja Sirpa Haukilehto ja lomatoimen ohjaaja Timo Hautamäki siirtyvät vuodenvaihteessa Kurikan kaupungin palkkalistoille.

Nykyiset toimipisteet viiden lomituksen paikallisyksikön alueilla pyritään säilyttämään ja henkilöstö siirtyy uuteen yksikköön vanhoina työntekijöinä.

–Pyritään siihen, että muutos näkyisi asiakkaille mahdollisimman vähän, vt. lomatoimenjohtaja Sirpa Haukilehto totesi. –Lomittajille muutos näkyy ehkä vähiten. Olemme tehneet aiemminkin yhteistyötä Alavuden ja Kauhavan kanssa. Hallinnossa muutos tuntuu eniten, toimenkuvia jaetaan sektoreittain vastuuhenkilöiden kesken ja johtaja on Kurikassa. Ohjaajien työ jatkuu melko samanlaisena.

TUOTANTOELÄINTILOJEN vähenemisen vuoksi on tarve uudistaa lomituspalveluita yhdistelemällä nykyisiä paikallisyksiköitä suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Viime vuonna maassa oli 40 lomituksen paikallisyksikköä, vuoden 2023 alussa niitä tulee olemaan 12. Vaikka laki sitoo kaikkia paikallisyksiköitä, käytännöt ja olosuhteet ovat eri osissa maata erilaisia.

–Järjestelyllä pyritään siihen, että palvelu olisi koko maassa yhtenäistä, olisi samanlaiset käytännöt ja mahdollisuudet kaikille alueille. Jos on pieniä yksiköitä, jotka aina vain pienenevät, vähenee väkeä hallinnostakin, jolloin palvelun järjestäminen loma-aikoina on hankalaa. Mela toivoo tietysti myös säästöjä.

Yrittäjiä ja lomittajia on jo lähestytty lomatoimesta tiedotteella, mutta lisää kerrotaan, kun kuviot selkenevät.

–Työryhmiä on parasta aikaa kehittämässä tulevaa toimintaa, niissä mietitään esimerkiksi asiakaspalvelun kehittämistä, kertoi ohjaaja Timo Hautamäki.

ETELÄ-POHJANMAAN lomatoimen alueella oli viime vuonna 1 863 maatalousyrittäjää ja 72 552 lomitettua päivää, lomahallinnossa 25 työntekijää ja palkkalistoilla 267 kuukausipalkkaista sekä useita satoja tuntipalkkaisia lomittajia.

Alajärvellä, Vimpelissä ja Soinissa on tänä vuonna 112 lomitettavaa tilaa, 180 lomaan oikeutettua maatalousyrittäjää sekä 14 turkistarhaaja. Lomatoimistossa työskentelee kolme henkeä, kuukausipalkkaisia lomittajia on 32 ja useampi kymmentä tuntipalkkaista maatalouslomittajaa tekee lyhytaikaisia työsuhteita.

–Alueella on oltu tyytyväisiä lomituspalveluihin, Haukilehto toteaa. –Alajärvi on pärjännyt hyvin valtakunnallisissakin asiakaspalautekyselyissä.

–Tulevalla yksiköllähän on tavoitteena Suomen, ellei koko maailman parhaat lomituspalvelut, Hautamäki kertoi.

Alajärvellä on uskoa siihen, että hyvä palvelu voidaan säilyttää, kunhan asiat saadaan rullaamaan. Jo yhdistyneiltä yksiköiltä kysellään kokemuksia ja kommentteja. Heitä on mukana myös pienryhmissä, joissa palveluiden toteutusta suunnitellaan, samoin kuin myöhemmin yhdistyvien yksiköiden edustajia.  Kehittäminen jatkuu matkan varrella.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti