Kivet ja soinilainen taide Kuninkaantuvan kesän helminä

Teemu Öhman sai Soini-seuralta luettavaa. Lasse Autio kiitti näyttelyn laatimisesta.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Öhman kertoi näyttelyiden avajaistilaisuudessa koonneensa Lappajärven kunnan omistamasta kivikokoelmasta näyttelyä varten noin 40 eri kiveä, jotka mainitaan Raamatussa.

–Esillä ovat lähestulkoon kaikki Raamatussa mainitut ”kivet”.

Tässä yhteydessä kivi ymmärretään laajasti, sillä mineraalien lisäksi esillä on korukiviä eli erilaisia materiaaleja, joista ihmiset ovat tavanneet tehdä koruja.

Näyttelyn tueksi syntyi myös 79-sivuinen, netistä löytyvä näyttelyopas, joka avaa aihetta laajemmin. Tiiviimpi opastuskirjanen näyttelyyn löytyy myös paikan päältä. Vitriinien nimilapuissa on QR-koodit, joilla löytyy netistä Öhmanin lukemana kyseiseen materiaaliin liittyvä Raamatun lause, sen kuva sekä jokin satunnainen info. Näyttelyn taustamateriaali tarjoaakin mielenkiintoista tietoa niin kivistä ja mineraaleista, historiasta, Raamatusta kuin sen käännöksistäkin.

SOINILAISTEN, sieltä lähtöisin olevien sekä kesäsoinilaisten taiteilijoiden näyttelystä katsoja löytää niin konkareiden kuin nuorten tekijöidenkin kädenjälkeä. Tunnettuun tekijäkaartin kuuluvat muun muassa pitkän uran tehnyt Reijo Kivijärvi kuin Lauri Räisänenkin, joka maalasi 1930-luvun alkupuolelta alkaen aina katoamiseensa, vuoteen 1951 saakka. Myös Lauri Räisäsen pojan Hannu Räisäsen teoksia on näyttelyssä esillä. Muita taiteilijoita ovat Reijo Kotanen, Johanna Peura, Eva-Riitta Turpela, Jaakko Saarinen, Hilja Honkola, Riikka Välikangas, Mai Syrjälä sekä Jussi Paarvala. Osa teoksista on myynnissä.

–Erityisen iloinen olen nuorten taiteilijoiden mukaan saamisesta näyttelyyn. Se voi tuoda talolle aivan uutta yleisöä. Näyttely voi vielä täydentyä kesän kuluessa, kertoi Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio.

YKSI nuorista soinilaisista taiteilijoista on Hilja Honkola, joka tarttuu pensseliin aina, kun on sopivaa aikaa.

–Odotan, että kesän aikana ehdin maalata enemmän, kertoi äidinkielen opettajaksi valmistunut Honkola, joka on toiminut Soinissa kuvataiteen ja äidinkielen tuntiopettajana. –Maalaaminen on ollut harrastukseni lapsesta saakka. Se on vangitsevaa puuhaa, kun siihen uppoutuu.

–Hienoa, että soinilaisia taiteilijoita saadaan tällä tavalla esille. Täällä on mielettömän lahjakkaita tyyppejä. Yksi omista esikuvistani on Mai Syrjälä, jonka ohjauksessa lapsuuden musiikkileireillä syntyneitä maalauksia on vieläkin tallessa.

VIIME kesänä Kuninkaantuvan näyttelyt kokosivat noin 300 kävijää. Tänä kesänä odotetaan noin 500 vierasta.

–Uskon, että nämä näyttelyt kiinnostavat väkeä ja erilaiset ryhmätkin uskaltavat jälleen lähteä liikkeelle. Nämä näyttelyt palvelevat kesämökkiläisiä ja lomalaisia, täydentäen Soinin palveluita, että on muutakin kuin luontokohteita. Toivottavasti myös mahdollisimman moni paikallinen löytää Kuninkaantuvalle. Seuran 10 euron hintaisella jäsenmaksulla saa näyttelyssä käydä kesän aikana vapaasti, Autio totesi.

–Syksyllä ilmestyy Soini-lukemisto 5. Siellä on artikkelit muun muassa Soinin geologiasta, linnustosta ja eläimistöstä sekä historiaa 1800-luvulta 1970-luvulle, kuten iltamat ja tanssilavat, soinilaiset sotavangit ja mäkihyppyharrastus, kertoi Autio seuran työn alla olevasta projektista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.