TAIDE- ja kulttuurikeskus Onnintupa aloittaa toimintansa Lappajärvellä.
Se tarkoittaa, että Lappajärven Nykälänniemen matkailualueella sijaitsevaan Onnintuvasta luodaan ja kehitetään taide- ja kulttuurikeskus, jonka toiminnan perustana on Green Art -toimintamalli.
Lähtökohtana on paikallinen osaaminen, paikallinen kulttuuri ja kulttuuriperintö sekä niiden moninainen hyödyntäminen taide- ja kulttuuritoiminnassa ja taide- ja kulttuuripalveluissa.
–Perusajatuksena on tuottaa niin sanottua lähikulttuuria, joka on helposti saavutettavaa. Taidetuotannoissa hyödynnetään paikallisia tarinoita, ympäristöä, historiaa, kulttuuriperintöä, osaajia ja paikallisidentiteettiä, kertoo Tuija Ahola, joka aloittaa hankkeen osa-aikaisena projektipäällikkönä.
Hankkeessa suunnitellaan erilaisia työpajoja, tilaisuuksia ja tapahtumia, joita sitten pilotoidaan. Pilotoinnista saatujen kokemusten pohjalta luodaan taide- ja kulttuurikeskukselle Green Art -toimintamalli.
Tuotannot, työpajat ja tilaisuudet suunnitellaan monipuolisesti, eri kohderyhmiä osallistaen.
–Ideoita ja toiveita otetaan ilolla vastaan kuntalaisilta. Toiminnassa ovat läsnä eri taidemuodot: näyttämötaide, musiikki, kuvataide, kirjallisuus ja runous, kädentaidot, tanssi, performanssi, Ahola luettelee. –Taide- ja kulttuurikeskuksen toimintaan voi sisältyä esimerkiksi huoneteatteria, konsertteja, näyttelyitä, työpajoja, kulttuuriklubi, taiteen pop up -toimintaa, tarinankerrontaa ja keskustelutilaisuuksia.
Hankkeessa lisätään ja kehitetään yhteistyötä ja verkostoitumista taide- ja kulttuuripalvelujen tuottamisessa. Palveluja ja toimintaa kehitetään yhteistyön ja kumppanuuksien avulla. Kumppaneina ovat kunta, alueen kulttuuritoimijat, taiteilijat, matkailutoimijat ja seurakunta.
–Tavoitteena on kehittää monipuolisen ja laadukkaan tarjonnan taide- ja kulttuurikeskus, joka on helposti saavutettavissa. Palvelut ovat helposti saatavilla, tämä on matalan kynnyksen kulttuuri- ja taidetoimintaa. Edistämme kaikkien väestöryhmien yhdenvertaisia mahdollisuuksia ja osallistumista kulttuuriin ja taiteeseen.
HANKE on saanut Leader-rahoitusta Aisaparilta. Sitä toteuttaa lappajärveläinen, vuonna 2007 perustettu Kulttuuriyhdistys Karikko ry.
Karikko on aiemmin tehnyt esimerkiksi runo-, teatteri- ja musiikkiesityksiä, kuten Arto Mellerin runoproduktioita, Siriuksen vieraat -teatteriesityksen ja lastenteatteriesityksiä Itäkylän kylätalon pihamaalla.