YHDEKSÄSSÄ kunnassa Etelä-Pohjanmaalla järjestetään 16.4.–12.5. välisellä ajanjaksolla sydäniskurilaitteiden luovutustilaisuus ja samalla elvytysvalmennus sekä iskurilaitteen käytön opetus paikallisille toimijoille.
Näitä tilaisuuksia järjestetään myös Lappajärvellä, Evijärvellä ja Vimpelissä, aktiivisten kyläyhdistysten kokoontumispaikoissa.
Lappajärvellä kokoonnutaan jo perjantaina 16.4. kello 17–19 Karvalan nuorisoseuralle (Karvalantie 100).
Evijärven tilaisuus on maanantaina 26.4. kello 17–19 Vasikka-ahon kylätalo Sopulassa (Vasikka-ahontie 70).
Vimpelissä se on jo seuraavana päivänä, tiistaina 27.4. kello 17–19 Sääksjärven nuorisoseurantalolla (Sääksjärventie 468).
Koronarajoitusten vuoksi paikalla voi olla korkeintaan 20 henkilöä. Lappajärvellä ilmoittautumisia ottaa vastaan Maarit Ahola, Evijärvellä Heikki Vainionpää ja Vimpelissä Marjo Hautala.
Kylillä jatketaan tiedon ja taidon siirtämistä omana ohjaustoimintana niille, jotka nyt jäävät tämän tilaisuuden ulkopuolelle.
ETELÄ-POHJANMAALLA todetaan vuosittain noin sata sairaalan ulkopuolella tapahtuvaa sydänpysähdystä.
Sydänpysähdystä edeltää tavallisesti sydäninfarkti ja sitä seuraava kammiovärinä. Aivot eivät saa happea, ne vaurioituvat verenkierron romahdettua ja seuraa tajuttomuus.
Vain noin joka kymmenes selviytyy.
Selviytymättömyyden syynä on usein avunsaannin hitaus. Selviytyminen on minuuteista kiinni. Maaseudulla etäisyydet avun tuloon ovat pitkiä.
Maallikko on sydänpysähdyspotilaan ensimmäinen lenkki hoitoketjussa. Paineluelvytys ylläpitää aivojen verenkiertoa ja sydäniskurilla sydämen rytmi muutetaan normaaliin rytmiin.
Kyliin rakennettujen omien valmiustoimenpiteiden avulla apu voidaan saada paikalle jo ennen pelastusviranomaisia.
Elvytystaidon vahvistaminen kylän yhteisenä asiana ja sydäniskurin hankkiminen, sen keskeiselle paikalle asentaminen ja hyvän saatavuuden varmistaminen parantavat kyläturvallisuutta.
SYDÄNISKURIA haettiin avoimessa haussa. Heikki Vainionpää Vasikka-aholta kertoo, että valppaat kyläläiset olivat huomanneet haun olevan käynnissä.
–Lähin ambulanssi on Lappajärvellä, jonne on 30 kilometriä matkaa. Lähialueella ei myöskään ole iskuria, hän sanoo.
Sydäniskurin täytyy olla käytettävissä vuorokauden ympäri, joten Sopulan ulkoseinään tulee vara-avainrasia, jonka lasin rikkomalla oven saa hätätilanteessa auki.
–Jos hätä tulee ja on kiire, ei ole varaa lähteä hakemaan kylätalon avainta joltakulta, jolla se on, ja joka ei välttämättä satu edes olemaan kotona juuri silloin.
LAHJOITETTAVAT sydäniskurit kustannetaan Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen kautta saadulla Euroopan unionin maaseudun kehittämiseen kohdistetulla rahalla ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan rahoituksella.
Elvytysvalmennus ja iskurien käytön opastus toteutetaan Etelä-Pohjanmaan sydänpiirin ja Suomen punaisen ristin Länsi-Suomen piirin yhteishankkeen ”Iskua Etelä-Pohjanmaalle — elvytystaitoja ja sydäniskureita kyliin” kautta.