Pandemia vei Jaakko Erkinheimon yritykseltä työt, mutta nyt hän on Kauhavan kulttuuriohjaaja, joka ideoi kaupunkilaisille tekemistä

Arkistokuva vuodelta 2019, jolloin Jaakko Erkinheimo oli Aisaparin palveluksessa.

VAIKKA moni tapahtuma peruuntuu, se ei tarkoita, etteikö kulissien takana tehtäisi kovasti töitä.

Jaakko Erkinheimo aloitti Kauhavan kaupungin kulttuuriohjaajana viime syyskuussa.

–Paljon on jouduttu miettiä asioita uusiksi koronan myötä. Itselläni ainakin kesti hetken aikaa saada ajatusmaailma käännettyä sellaiseksi, että ajatteleekin, mitä kaikkea pientä voi tehdä rajoitusten puitteissa, aiempien mahdollisimman paljon väkeä paikalle houkuttelevien tapahtumien sijaan, hän miettii.

Kulttuuriohjaajan työhön sisältyy enemmän asioita kuin tässä mahtuu edes luettelemaan.

Erkinheimo vastaa kaupungin vuosittaisista tapahtumista ja Kaari-gallerian kuukausittain vaihtuvista näyttelyistä sekä niiden tiedotuksesta ja markkinoinnista.

Sen lisäksi hän muun muassa kehittää uusia konsepteja ja tapahtumia ja toimii yhteyshenkilönä erinäisissä hankkeissa.

Aika paljon hän tekee asioita yhteistyössä myös kaupungin muiden toimien, kuten nuoriso-, liikunta- ja kirjastopalveluiden kanssa.

Viime aikoina häntä on pitänyt kiireisenä myös kulttuurikasvatussuunnitelman toteuttaminen. Korona on aiheuttanut siinä paljon haasteita.

Ennen pääsiäistä hän striimasi kaikille kaupungin kolmasluokkalaisille yhteistyössä kansalaisopiston kanssa toteutetun forum-teatterinäytöksen ”Elli somen ihmemaassa”. Esitys oli toteutettu luovasti osittain valmiiksi kuvatuin kohtauksin, mutta forum-teatteriin aina kuuluva jokerihahmo eli kertoja oli reaaliaikaisesti osana esitystä, ja oppilaat pystyivät itse vaikuttamaan tarinan kulkuun.

–Koronan myötä olen myös kouluttanut muuta henkilöstöä käyttämään striimauslaitteita ja kameraa.

Pandemia mylläsi elämän uusiksi

ERKINHEIMON työaika oli aluksi 50 prosenttia, mutta kuluvan vuoden hän on ollut sadan prosentin työajalla kulttuuripalveluiden ainoana työntekijänä.

Pandemia on myllännyt hänen työkuvioitaan rajusti.

Hän on vuosien ajan toiminut sivutoimisena yrittäjänä omassa osakeyhtiössään, joka tuottaa tapahtumia sekä erilaisia kokonaisuuksia suuremmille festivaaleille. Kortesjärvellä hän on ollut Sivuluisurockin tuottajana, ja sen lisäksi hän on osallistunut myös esimerkiksi Provinssin järjestelyihin.

Tapahtumatuotantojen ohessa hän on tehnyt ja myynyt äänentoistoja ja keikkoja.

–Viime vuoden alussa työtilanne oli niin hyvä, että siirryin täysipäiväiseksi yrittäjäksi ja onnistuin saamaan oman toimiston Seinäjoen Rytmikorjaamolta. Seuraavana päivänä tuli koronarajoitukset, ja silloin koko vuoden kalenteri pyyhkiytyi aika lailla tyhjäksi kerralla, hän kertoo. –Onneksi työllistyinkin sitten Kauhavan kaupungille.

Tällä hetkellä kulttuuriohjaajan homma on hänen ainoa työnsä.

–Nyt olen tilannut striimauslaitteiston omaan yritykseeni, ja heti kun ne saapuvat, pyrin tarjoamaan striimauspalveluita, että yritys pystyisi tehdä edes jotain niin kauan kuin elämme vielä rajoitusten korona-aikaa.

HÄN kertoo pitävänsä kovasti työstään Kauhavalla. Haaveissa on kuitenkin vielä joskus palata yrittäjäksi, kunhan maailman tilanne palaa sellaiseksi, että se on mahdollista.

–Yrittäjyydessä minua eniten kiehtoo työnteon vapaus. Ei ole niin väliä, mihin aikaan työt tekee, kunhan ne tulee tehtyä ja hyvin, hän pohtii. –Korona-aika on ollut hyvin erikoista aikaa, sillä kaupallisten tapahtumien tekeminen on tälläkin hetkellä täysin mahdotonta, ja suunnittelutyökin tuntuu todella vaikealta, koska kukaan ei tiedä rajoituksia muutamaa viikkoa eteenpäin.

Hän oli myös kaupungin palveluksessa puolen vuoden ajan jo vuonna 2017, silloin kulttuurityöntekijä-tittelillä.

–Käytännössä homma oli silloin hyvin samaa, mutta nimike vain eri.

KULTTUURIOHJAAJAN töitä on Kauhavalla paljon yhdelle ihmisille. Monesti työ onkin hyvin rikkonaista, ja edistettäviä asioita saattaa olla samanaikaisesti hyvin paljon.

–Aikataulutus, kalenteri ja to do -listat onkin tällaisessa työssä elintärkeitä, sillä ihmisen omalla muistilla on aina tietty kantokyky ja jossain vaiheessa se täyttyy, hän sanoo.

–Eilinen työpäiväni esimerkiksi koostui Galleria Kaaren huhtikuun näyttelyyn liittyvistä töistä, yhteisestä ideointipalaverista etsivän nuorisotyön kanssa, elämänlaatupalveluiden yhteisestä viikkopalaverista, KauhaValhallan CS:GO-turnauksen sponsoripakettien suunnittelusta, nettisivujen päivittämisestä, sähköposteihin vastaamisesta ja toimiston siistimisestä forum-teatteriesitysten jäljiltä. 

Ideoita kyllä riittää

VAIKKA perinteisten tapahtumien toteuttaminen on haastavaa, ideoita hänellä kyllä riittää.

Mainitsemassaan ideointipalaverissa etsivän nuorisotyön kanssa hän esimerkiksi suunnitteli nuorille kesäksi biitti- ja miksauspajaa.

–Kaikkea tällaista voi helposti tehdä myös rajatulla osallistujamäärällä, hän kertoo. –Striimitapahtumia on tietysti myös aina mahdollista tehdä, vaikka eivät ne koskaan pysty korvaamaa fyysistä yhdessäoloa.

Hän haluaa myös kannustaa ihmisiä käymään taidenäyttelyissä korona-aikana.

–Taidetta ihastellessaan voi hetkeksi unohtaa maailman menon, ja harvoin galleriassa on kuitenkaan niin monta ihmistä yhtä aikaa, etteikö turvavälien pitäminen onnistuisi.

TALVILOMALLA Erkinheimo teki nuorisopalvelujen kanssa takavuosien Jyrki-ohjelman kaltaisen SaumaLIVE-striimilähetyksen nuorisotila Saumasta. Se piti sisällään musiikkiesiintyjän, kortesjärveläisen Elsewheres-bändin, keskustelupaneelin ja pelihaasteen.

–Uskon, että tulemme tekemään lisää jaksoja, mutta tällä hetkellä en osaa vielä sanoa, koska seuraava jakso tulisi ulos. Toivottavasti mahdollisimman pian.

Nyt huhtikuussa toteutetaan veteraanipäivän juhla striimattuna samaan tapaan kuin itsenäisyyspäivän juhlalähetyskin tehtiin. Juhla siis kuvataan ja äänitetään etukäteen, editoidaan valmiiksi ja sitten lähetetään veteraanipäivänä 27. huhtikuuta.

Kanta-Kauhavan kesätapahtumista ainakin Puukkofestarit ovat toteutumassa virtuaalisesti striimattuna.

Erkinheimo on myös yhdessä neljän muun kortesjärveläissyntyisen muusikon ja kulttuurialan työntekijän kanssa hakenut avustusta uuden ilmaistapahtuman toteuttamiseksi Kortesjärven Purmojärven Näkinkallion uimarantaan heinäkuulle. Sen tarkempia yksityiskohtia hän ei vielä paljasta.

–Konsepti on sellainen, että tapahtuma pystytään varmasti toteuttamaan silloisten koronarajoitteiden puitteissa, minkä lisäksi tapahtuma tullaan striimaamaan joka tapauksessa.

KauhaValhalla siirtyi jälleen

PELITAPAHTUMA KauhaValhallan piti alun perin olla tammikuussa, sitten huhtikuun lopussa, ja nyt kolmas yritys tapahtuman pitämiselle on 1.–3. lokakuuta.

–KauhaValhalla on noin sadan kävijän pelitapahtuma, joten sitä on jo koronan takia jouduttu siirtämään kaksi kertaa. Yli puolet konepaikoista on ollut varattuna jo viime vuoden puolelta asti, ja harmittaakin kovasti kaikkien puolesta, ettei tapahtumaa voida vieläkään pitää, tätäkin tapahtumaa järjestämässä oleva Erkinheimo sanoo.

Toukokuussa pidetään kuitenkin lohdutuksesi CS:GO:n 5 vs 5 -striimiturnaus. Turnaukseen mahtuu mukaan kahdeksan joukkuetta, joista neljä parasta palkitaan.

Se toteutetaan yhteistyössä Jamin KOVA Akatemian opiskelijoiden kanssa.

–Kauhavan kaupunginkirjastolle kasataan pieni kisastudio, mistä ottelut ja tapahtuma striimataan. Studiossa on paikalla selostaja ja kommentaattori, mutta kaikki joukkueet pelaavat kotoaan käsin.

–Verkkopelaaminen on aina ollut maaseudulla harrastus muiden harrastusten ohessa, ja täältä tulee kyllä paljon kovia pelaajia, Erkinheimo lisää. –Verkkopelaaminen on siitä hieno asia, ettei siinä ole oikeastaan merkitystä pelaajan fyysisellä sijainnilla, kunhan vain netti toimii moitteetta.

Luova erakko

JAAKKO ERKINHEIMO on 35-vuotias ja kotoisin Kortesjärveltä.

Luonteeltaan rauhallinen mies nauttii luovasta työstä ja oppii mielellään uutta. Hänen vapaa-aikansakin kallistuu monesti luovan tekemisen puolelle, ja usein työn ja vapaa-ajan ero saattaa olla hyvinkin häilyvä.

Tällä hetkellä hän äänittää vapaa-ajallaan kolmen eri bändin levyjä. Viime kuussa hän äänitti kortesjärveläisen Terhi Rintamäen runokokoelman näyttelijä Jussi Lampin kanssa. Se kuunnelma saattaa vielä tulla kuultavaksi johonkin kesätapahtumaan.

–Luovuuden vastapainoksi olen kyllä myös hieman erakko, ja jos haluan rentoutua täysin, niin menenkin mieluiten kalaan tai lähden vaeltamaan. Olen aina ollut intohimoinen kalastaja, ja kalastankin aina ympäri vuoden — talvisin pilkkien ja iskukoukuilla ja heti jäiden lähdettyä siirrynkin jo perhokalastuksen ja vetouistelun pariin.

Hänen haaveissaan olisi omistaa joskus oma ”Lapin tukikohta” pohjoisesta, puhtaiden vesien ääreltä.

–Mökin ei tarvitsisi olla mikään luksus, vaan minulle riittää hyvin askeettiset oltavat, hän naurahtaa.

HÄN asuu nykyisin Laihialla vaimonsa ja lastensa kanssa.

–Työmatka Laihialta kestää noin tunnin suuntaansa riippuen liikenteestä, ja siksi lähes viikoittain tuleekin yövyttyä yleensä yksi yö Purmojärven mökillä säästääkseni vähän ajamisessa.

Korona-aikaan etätöitäkin on tietysti tullut välillä tehtyä.

–Etätyöt sopivat minulle hyvin, sillä olen niitä tehnyt kulttuurialalla työurani aikana aina. Sähköpostille ja puhelimelle on aivan sama, missä ihminen fyysisesti sijaitsee.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.