Perjantaina 15.1.2021 sähkönkäyttö oli korkeimmillaan aamulla kahdeksan ja yhdeksän välillä, jolloin keskikulutus nousi 14 239 megawattiin tunnissa
– Sähköä kyllä riittää, vaikka kulutus nousee hetkellisesti todella korkeaksi, toteaa Energiateollisuus ry:n sähkömarkkina-asiantuntija Petteri Haveri.
– Talvella sähkön ja lämmön yhteistuotannon merkitys korostuu ja kysynnän kasvuun vastataan lisäämällä vesivoiman tuotantoa. Vesisähköä saadaan paitsi kotimaasta, myös muista Pohjoismaista, Haveri jatkaa.
Kaukolämmön ja teollisuuden yhteistuotantosähkö oli merkittävin kotimaisen tuotannon muoto huippukulutustunnilla. Se vastasi yli 40 prosenttia kotimaisesta sähköntuotannosta. Myös muu energiantuotanto pyöri korkealla teholla.
Suomen oma tuotanto huippukulutustunnilla oli 9620 MWh/h, eli kolmannes kulutuksesta katettiin tuonnilla. Vuositasolla tuonnin osuus on vajaa neljännes sähkön hankinnasta. Siirtoyhteydet Ruotsista olivat täydellä käytöllä ja sähkö siirtyy Suomen sisällä vaivatta, kun kantaverkko on kunnossa.
Sähkön tuntihinta kävi aamulla korkeimmillaan yli sadassa eurossa, kun viime vuoden keskihinta oli sähkömarkkinoilla 28 euroa MWh. Koko kipakan talvipäivän keskihinnaksi tuli 78,12 euroa megawattitunnilta. Kaukolämmön toimitusvarmuus oli hyvä.
– Hinta sääntelee myös kysyntää, toteaa Energiateollisuus ry:n markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.
– Kun hinta nousee, osa teollisuudesta ajaa volyymejaan alas. Tämä palvelee paitsi teollisuuden kannattavuutta, myös kuluttajia, jotka voivat huoletta katsoa aamutelevisiota, keittää kahvia ja käydä suihkussa vaikka samaan aikaan, jos se nyt vain on teknisesti mahdollista, Salomaa jatkaa.
– Tulevaisuudessa sähkön kulutus tulee kasvamaan, kun eri toimialat ajavat päästöjään alas lisäämällä ilmastoystävällisen sähkön käyttöä. Investointeja sähkön tuotantoon tarvitaan pian lisää, Salomaa toteaa.