Moms for Kidsin hanke käynnistyi: ”Vapaaehtoiset ovat kuin helmiä ja kultaa”

Monenlaista on saatu aikaan näiden neljän vuoden aikana, siinä lastenhoidon ja työn ohessa, pohtivat Moms for Kidsin aktiivijäsenet Anu Pihlaja, Elina Rantalahti ja Hanna Kujala Sinä et ole yksin -hankkeen toimiston avoimien ovien tilaisuudessa.
Julkaistu:
Aihe:

–Se oli mukava ja kotoisa tapahtuma, kaikki viihtyivät. Lämpimästi tervetuloa jatkossa mukaan, meidän toiminta on tarkoitettu ihan kaikille lapsiperheille. Saman tyyppisiä perhetapahtumia järjestetään jatkossakin, ehkä noin kerran kuukaudessa, totesi Anu Pihlaja.

Torstaina 10. syyskuuta vietetään ensimmäistä Sinä riität -iltaa, joka on suunnattu naisille. Illoissa käydään luottamuksellista keskustelua vetäjien ja osallistujien kesken teekupposen äärellä niin työelämän vaatimuksista kuin työttömyydestäkin, menneisyyden painolastista, tulevaisuuden pelosta, yksinäisyydestä tai vanhemmuuden paineista, aiheista, jotka nousevat esille.

–Uskon, että nämä illat ovat hyvin antoisia: vetäjät ainakin ovat niihin juuri oikeat, luonnehti hankkeesta vastaavan Moms for Kids -yhdistyksen puheenjohtaja Elina Rantalahti, joka oli osallistunut yhdistyksen väelle suunnattuun ”ennakkoiltaan”.

–Tapahtumien osallistumiskynnys pyritään pitämään matalana, ja toiminnasta tulee osallistujiensa näköistä, lupasivat hanketyöntekijät Anu Pihlaja ja Hanna Kujala. –Emme kysele osallistujien taustoja. Paikalle voi saapua myös ilman ennakkoilmoittautumista.

VIMPELIN, Alajärven ja Lappajärven asukkaita palvelevan, helmikuuhun kestävän hankkeen rahoittaa STEA, joka tarjosi kolmannelle sektorille tukea poikkeusoloista kärsineiden tukemiseen keskittyviin hankkeisiin. Moms for Kids voi hankkeella koordinoida ja laajentaa yhdistyksen toimintaa, kouluttaa vapaaehtoisia ja järjestää vertaistukitoimintaa.

–Käymme nyt keskusteluja eri toimijoiden, mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa, jotka ovat kiinnostuneita toiminnastamme. Kartoitetaan, mitä toimintaa alueella tarvitaan. Me emme halua astua kenenkään varpaille tai toteuttaa jo olemassa olevia asioita, Pihlaja totesi. –Olemme lisäresurssi.

Moms for Kidsin Vaatepankin konsepti on otettu käyttöön Alavudella, jossa sitä toteuttavat perhetyöntekijä ja seurakunnan diakoniatyöntekijä osana työtään. Toimintansa lopettanut kierrätyskeskus lahjoitti jäämistönsä vaatepankille, ja sitä työttömien ja kuntoutujien päivätoiminnan väki järjestelee maanantaisin. Kaupunki lahjoittaa tilan toiminnalle.

–Tämä on hieno esimerkki eri toimijoiden yhteistyöstä, iloitsi Rantalahti.

–Vaatepankin saaminen myös Lappajärvelle ja Alajärvelle on minun haaveeni, paljasti Pihlaja.

MOMS for Kidsin vapaaehtoistoiminnassa on mukana nelisenkymmentä henkilöä, jotka pyörittävät Vaatepankkia ja Ruokajakoa.

–Toivotamme uudetkin vapaaehtoiset mukaan! Toiminta on koko Järvi-Pohjanmaata varten. Meitä voi myös lähestyä ideoiden ja tarpeiden kanssa, missä voisimme olla avuksi, Rantalahti kannustaa.

–Auttajien ja autettavien raja murtuu tässä, kun teemme yhdessä. Vapaaehtoistoiminta antaa paljon. Vapaaehtoiset ovat meille tosi tärkeitä, aivan helmiä ja kultaa.

Toiminnalle on tarvetta: viimeksi Ruokajaossa jaettiin ruokaa 66 ja vaatteita 40 henkilölle. Ruokajako on entisen Järviseudun B-sairaalan tiloissa aina kuun toinen lauantai ja neljäs keskiviikko. Myös Vaatepankki on tuolloin avoinna.

Rinnallakulkijoita yhdistää halu auttaa

TÄSSÄ työssä yhdistyy monta minulle tärkeää asiaa, joiden parissa olen harrastanut, tehnyt töitä tai vapaaehtoistöitä, kertoo Anu Pihlaja, joka toimii yhdessä Hanna Kujalan kanssa Moms for Kids -yhdistyksen Sinä et ole yksin -hankkeen työntekijänä. Heidän tittelinsä on ”rinnallakulkija ja avun organisoija”.

Pihlaja on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana alusta asti, vuodesta 2016, järjestämässä apua ihmisille eri tavoilla.

–Hanketyö käytännössä mahdollistaa minulle sen, että saan esimerkiksi käyttää enemmän aikaa yhdistystoiminnan organisoimiseen.

Hän on koulutukseltaan yhteisöpedagogi ja kulttuurituottaja (AMK) sekä yhteisöteatteriohjaaja ja opiskelee sielunhoitoterapeutiksi. –Olen ollut töissä LEADER-hankkeessa, ja ryhmien vetäminen on tuttua erilaisista töistä. Sielunhoitoterapeuttikoulutus antaa lisää välineitä ihmisten kohtaamiseen.

Vapaaehtois- ja hyväntekeväisyystyö ovat olleet aina lähellä myös Hanna Kujalan sydäntä.

–Aiemmin tätä on tullut tehtyä vähän “toisella kädellä” kolmivuorotyön ja arjen pyörityksen ohella. Olen koulutukseltani lähihoitaja ja työskennellyt Intervalli- ja kuntoutusosastolla marraskuusta 2017 heinäkuuhun 2020. Haluan kouluttautua ammattiin, joka paremmin vastaa tällä hetkellä tekemääni työtä ja siksi aloitan tammikuussa 2021 diakoniatyön sosionomin opinnot.

Hankkeessa 75-prosenttista työaikaa tekevät Pihlajan ja Kujalan tavoittaa toimistolta pääasiassa arkisin kahdeksasta kahteen, sähköpostitse tai puhelimitse. Hankkeen kotisivut valmistuvat lähiaikoina. He kannustavat ottamaan yhteyttä yhdistyksen toimintaan, uusiin ideoihin ja avun tarpeeseen liittyvissä asioissa.

– Olemme täällä tämän alueen ihmisiä varten ja voimme myös käydä tapaamassa ihmisiä heidän luonaan.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti