Vielä Kontiaisen räätäristä

ERKKI Tarvuddin suku asui aikoinaan kauniilla Lappajärven rannalla Tarvolassa. Joskus lapsena äitini näytti minulla talon, missä sukua oli asunut. 

Olof Matinpoika oli kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Hän meni naimisiin Maria Stårtarvosen kanssa ja heidän poikansa Erkki otti äitinsä sukunimen Tarvonen.  

Hänen poikansa Daavid, josta tuli lukkari, muutti nimen Tarvuddiksi. Siihen aikaan papisto oli ruotsinkielistä. 

Räätäri Erkki Tarvudd oli äitini isoisä. Sunnuntaiaamuisin hän tuli meille kuuntelemaan jumalanpalvelusta. Istui radion vieressä, harmaa puku, liivit ja kultaiset kellonperät. 

Kun hänen poikansa Jaakko lähti Amerikkaan vaimonsa kuoleman jälkeen, otti paapa hoitoonsa Jaakon kolme lasta, joista äitini oli kahdeksanvuotias. 

Äiti kertoi paljon tarinoita noista ajoista. Hänen piti näyttää päreellä tulta, kun paapa ompeli. Silloin paapa oli sanonut, että sinä Lija saat tämän ompelukoneen sitten, kun minä olen kuollut. Äiti sai Singerin ja ompeli sillä koko elämänsä ajan. 

Erkki Tarvudd oli suuri mies myös fyysisesti. Rohkea, erilainen, hyvin omaperäinen ja sanavalmis ihminen. Hänen jykevä hahmonsa säilyy varmaan muistissa jokaisella, joka on hänet tuntenut. 

Jaa juttu: