Viljasadosta tulossa keskinkertainen, hernesato kaksinkertaistuu ja on tilastohistorian suurin

TÄMÄNHETKISTEN satonäkymien mukaan viljasadosta on tulossa keskinkertainen, noin 3,3 miljardia kiloa, tiedottaa Luonnonvarakeskus. Se kattaa kotimaisen kulutuksen. Kokonaisuudessaan viljasato on jäämässä 16 prosenttia viime vuotta heikommaksi.

Arvioitu 3,3 miljardin kilon viljasatoarvio sisältää neljä tärkeintä viljaamme: ohra 1,4 miljardia kiloa, kaura 1,1 miljardia kiloa, vehnä 710 miljoonaa kiloa ja ruis 70 miljoonaa kiloa.

Kaikkien viljojen sato-odotukset ovat viime vuotta heikommat.

–Ruissato puolittuu, vehnäsato vähenee viidenneksen, ohrasato vähenee kuudesosan ja kaura muutaman prosentin viime vuodesta. Määrällisesti eniten pienenee ohrasato, 310 miljoonaa kiloa, ja prosentuaalisesti ruissato, 62 prosenttia, toteaa Luonnonvarakeskuksen tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala.

RUISSATO kattaa toteutuessaan noin 70 prosenttia kotimaisesta rukiin tarpeesta. Vajeen voi korvata vuoden 2019 hyvä sato, jota on vielä jäljellä kotimaisissa varastoissa.

Halutuimman vientiviljamme, kauran, satonäkymät ovat lähes viime vuoden tasoa. Se taannee sen, että kauran vienti jatkuu myös tulevan syksyn sadosta.

Mainos

HERNEEN kylvöala kasvoi viime vuodesta 80 prosenttia, ja sadosta odotetaan kaksinkertaista viime vuoteen verrattuna. Toteutuessaan sato olisi satavuotisen tilastointihistorian suurin. Ruokahernettä enemmän on kasvanut rehuherneen, rehuteollisuutemme kotimaisen valkuaislähteen, viljely.

Peruna-ala on tilastohistorian pienin, reilut 20 000 hehtaaria. Tällä hetkellä sato-odotukset ovat viime vuoden tasolla, yli 600 miljoonaa kiloa.

RYPSIN ja rapsin viljelyala on vähentynyt viime vuosina. Satojen määrät ovat vähentyneet suhteessa jopa enemmän, sillä satotaso on ollut jo vuosia laskusuunnassa. Tänä vuonna alamäki jatkuu edelleen, ja rypsi- ja rapsisadoista on tulossa huonoimmat yli neljäänkymmeneen vuoteen.

LUKEN satotilaston heinäkuun satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria-keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta heinäkuun 13. päivänä. Kuntakohtaisten arvioiden pohjana ovat silmämääräiset havainnot sekä paikallinen asiantuntemus. Viljelykasvien pinta-alat perustuvat Ruokaviraston maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmän tietoihin.

Seuraava, elokuun 24. päivän tilannetta kuvaava satotilasto, julkaistaan 28.8. Satotilasto laajenee ja tarkentuu marraskuun 24. päivänä, jolloin Luke julkaisee alueittaisia satotietoja maatiloilta saatavien satotietojen perusteella.  

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.