Työskentely hautausmaalla vaatii hyvää fyysistä kuntoa

Julkaistu:
Aihe:

KAUHAVAN seurakunta on palkannut kuluvalle kesälle jälleen työntekijöitä Kortesjärvellä sijaitsevalle Änttikankaan hautausmaalle. Työnkuvaan kuuluu monipuolisesti erilaisia puutarha-alan töitä hautausmaan ympäristössä.

Hautausmaan kesätyöntekijöinä toimivat Kirsi Piri, Hanna Loiva, Elina Mäenpää sekä Risto Olli. Työläisten mukaan peruspäivä hautausmaalla pitää sisällään vesiastioiden ja kannujen täyttöä sekä yleistä siivousta.

–Tärkeimmät työt keskittyvät hoitohautoihin, joissa pidämme kukat ja kummut siisteinä. Niitä on sankarihautojen kera noin neljäsataa hoidettavana. Kastelua toteutamme kolmena päivänä viikossa säiden mukaan, Piri kertoo.

–Sitten jos on hautauksia, niin kahden viikon hautarauha-ajan jälkeen tehdään kummut. Tilauksista toteutetaan oikaisuja. Alkukesälle on omat työnsä ja loppukesälle taas omansa, Loiva tarkentaa.

PIRI on työskennellyt hautausmaalla yhteensä yhdeksän kesän ajan. Hänelle työskentely on puutarha-alan koulutuksen omaavana oman alan töitä. Loiva haki hautausmaalle kesätöihin ensimmäistä kertaa viime kesänä ja päätti hakeutua samaan tehtävään tänä vuonna toistamiseen. Mäenpäälle kesä hautausmaalla on laatuaan ensimmäinen.

–Tiesin, että hautausmaalle tarvittiin kesälle työntekijöitä ja tämä sijaitsi tässä lähellä Kortesjärveä, joten siksi päädyin tänne hakemaan, Mäenpää kommentoi.

Työskentely hautausmaalla ei ensisijaisesti sovi huonokuntoisille ja aamu-unisille. Hautausmaalla työ alkaa aamulla varhain seitsemän aikaan ja käytännön työskentely vaatii hyvää fyysistä kuntoa.

–Paljon tulee käveltyä. Puhelimessani on askelmittari ja parhaimpina päivinä kilometrejä on kertynyt 18 päivässä, Piri sanoo.

–Joskus laskin, että kannan 50 kannullista vettä omalla alueella päivän aikana eli yhteensä noin viisikymmentä litraa, Loiva arvioi.

TYÖN hyväksi puoleksi työntekijät kertovat sen, että saa tehdä töitä ulkoilmaolosuhteissa.

–Samalla tulee liikuntaa ja työssä ei ole mikään kauhea kiire jatkuvasti lukuun ottamatta istutusaikaa, Mäenpää kertoo.

Haasteita eritellessä työntekijöille nousevat ensimmäisenä mieleen keliolosuhteet. Aurinkoset ja lämpimät kelit pitävät jatkuvasti työmäärän korkeana varsinkin kastelun osalta.

–Vaikka kuinka kukkia yrittää kastella, niin siltikin ne meinaavat kärähtää. Änttikangas on alustana hyvin kuiva, Piri toteaa.

Kesän jälkeen Loivalla ja Mäenpäällä suunnitelmissa on siirtyä opintojen pariin. Mäenpää aloittaa syksyllä opintonsa korkeakoulussa, kun taas Loivan tarkoituksena on saattaa opintonsa päätökseen.

–Pieni loma on kesän jälkeen kuitenkin paikallaan, Loiva ilmoittaa.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti