Vappuna grillataan kalaa

Halstratut rysäsilakat, kuva: Pro Kala ry.

Julkaistu:

Aihe:

Alkava toukokuu ja vappu houkuttelevat avaamaan viimeistään nyt grillauskauden. Kala sopii grillattavaksi loistavasti, ja pitämällä nämä vinkit mielessä, onnistuu grillikalan valmistus leikiten.

Älä laita kalaa suoraan grilliin

Kala on herkempi raaka-aine kuin esimerkiksi liha. Siinä missä pihvi tai makkara pysyy helposti kasassa, kala saattaa tarttua grilliin ja hajota. Laita kala folioon. Silloin se ei pääse tarttumaan grillin ritilään, ja kalasta mahdollisesti tihkuva rasva ei myöskään valu grillin sisään. Jos suljet kalan kokonaan folion sisään, se todennäköisemmin pysyy myös mehevänä, eikä kuivu liikaa.

Kokeile halsteria

Pienemmät kalat, kuten silakat tai muikut, on helpointa grillata halsteria käyttäen. Voit halstrata myös kokonaisia kaloja, kuten ahvenia tai kuhia.

Muista maustaminen

Erilaiset marinadit ja muut mausteseokset nostavat grillatun kalan maun uudelle tasolle! Kalalle sopivat erityisesti sitruksiset ja muut hieman happamat maut, mutta kokeile rohkeasti muitakin vaihtoehtoja. Grillilohen voi päällystää vaikkapa pestolla tai barbeque-kastikkeella vaihtelun vuoksi.

Lämpömittari avuksi

Kuivasta, ylikypsästä kalasta nauttii tuskin kukaan. Ison lohifileen kypsymistä voi kuitenkin olla hankala arvioida silmämääräisesti. Jos mahdollista, ota avuksi lämpömittari, jotta voit tarkkailla kalan sisälämpötilaa. Laita mittari kalafileen paksuimpaan kohtaan. Esimerkiksi lohi on oikein mehukasta jo alle 60 asteessa. Yli 60 asteessa lohi on läpikypsää, ja 70 asteessa helposti jo kuivaa.

Kalaruokaohjeita

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.