Kaksineuvoisessa keskitytään kotihoitoon

Kuntayhtymän johtaja Piia Kujala kertoo, että sivuterveysasemilta on siirretty sairaanhoitajia kotihoidon avuksi. Arkistokuva.

SOSIAALI- ja terveysministeriö on linjannut, että kotisairaanhoitoa on vahvistettava koronaepidemian vuoksi. Tämä näkyy myös kuntayhtymä Kaksineuvoisessa.

–Kotihoitoa on pyritty vahvistamaan niin, että se toimisi ja vanhukset pystytään hoitamaan kotona, kuntayhtymän johtaja Piia Kujala kertoo. –Esimerkiksi meidän sivuterveysasemiltamme, jotka ovat nyt väliaikaisesti pois käytöstä, on mennyt sairaanhoitajia kotisairaanhoitoon resurssiavuksi, jotta kotihoito saadaan varmasti pyörimään.

Ainakin Yle uutisoi pari viikkoa sitten Tampereelta, että koronatilanne aiheuttaa painetta vanhusten kotihoitoon. Siellä ihan jokaista palvelu- ja hoitosuunnitelman mukaista käyntiaikaa ei välttämättä pystytty takaamaan. Pystytäänkö Kaksineuvoisessa?

–Kyllä pystytään.

KUNTAYHTYMÄN vanhainkoteihin asetettiin vierailukielto 16. maaliskuuta alkaen. Sen tavoitteena on estää koronatartunnan ja kaikkien muiden tartuntojen leviäminen heikkokuntoisiin ikäihmisiin.

Kortesjärven Tupasvillan palveluesimies Päivi Syväjärvi kertoo, ettei se ole aiheuttanut ongelmia heillä.

–Kyllä ihmiset ovat ymmärtäväisiä. Ketään ei ole tarvinnut käännyttää pois väkisellä.

Piia Kujala sanoo, että aivan aluksi vierailukielto aiheutti ”jotain harmitusta”, mutta omaiset ovat oppineet ymmärtämään tilanteen vakavuuden.

–Kielto oli valtionkin linjaus, mutta meillä se laitettiin jo hiukan ennemmin voimaan, koska halusimme varmistaa, etteivät pöpöt leviä yksiköihin.

–Totta kai esimerkiksi saattohoitotilanteissa käytetään maalaisjärkeä ja inhimillisyyttä, hän lisää. –Nekin vierailut kuitenkin järjestetään niin, että omaiset menevät suoraan siihen tiettyyn huoneeseen, eivätkä tee yhtään mitään ylimääräisiä kierroksia yksiköissä.

VANHUKSET seuraavat Kujalan mukaan kyllä uutisia, jos pystyvät, ja ovat tietoisia koronaepidemiasta. Henkilökunta myös juttelee siitä heidän kanssaan, jos he ovat siitä kiinnostuneita.

Pelkäävätkö he?

–Tilanne on rauhallinen. Ei mitään erikoista ole ainakaan minun korviini kantautunut.

Miten korona muuten näkyy vanhusten arjessa?

–Kyllä he ehkä ovat yksinäisiä, kun omaiset eivät vieraile heidän luonaan. Sen takia olemme yrittäneet lisätä mahdollisuuksien mukaan omaa viriketoimintaa, että aika kuluisi.

Kujala arvioi, että poikkeustilanne vaikuttanee myös työntekijöiden jaksamiseen.

–Kyllähän tämä on tietysti epävarma tilanne, eikä kukaan meistä tiedä, mitä meillä on vastassa hetken päästä. Totta kai se vaikuttaa siihen. Epävarmuus tuo aina mukanaan stressiä.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti