• Ari ja Mari Takala voivat ensi vuonna ihailla auringon laskua Lappajärveen uuden kodin terassilta. Onni-koira seuraa työmaan edistymistä ikkunan takaa.

Tonttikampanjat eivät ole villinneet rakentajia

KUNNAT pyrkivät vauhdittamaan asuntotuotantoaan ja houkuttelemaan uusia asukkaita erilaisilla tonttikampanjoilla. Järviseudulla ne eivät ole ainakaan vielä herättäneet rakennusbuumia. Suurin suosio on ollut Soinin tuella, jota maksetaan paitsi uuteen, myös remontoitavaksi ostettavaan vanhaan asuinkiinteistöön.

ALAJÄRVELLÄ toukokuussa alkaneen euron tontti -kampanjan aikana on myyty kolme kaupungin omakotitonttia. Kahdelle niistä rakennetaan tällä hetkellä, kertoi kaavoitusteknikko Ville Vistbacka. Kuluneen vuoden aikana on myönnetty kuusi uuden asuinrakennuksen rakennuslupaa. –Kyselyitä tonteista on tullut jonkin verran, ei kuitenkaan viime vuosiin verrattuna enempää kuin normaalisti.

Kaiken kaikkiaan tontteja on myynnissä Kullanmutkan, Kanaharjun, Seppälän ja Hautasenkydön, Pynttärin, Luoma-ahon ja Lehtimäen alueella yli 80. Kampanja jatkuu 20. joulukuuta saakka.

VIMPELISSÄ tonttikampanja polkaistiin käyntiin viime vuoden helmikuussa ja se päättyy vuoden lopussa.  Kampanja-aikana Jukkalan ja Sandbackan alueen kaavatontit myydään puolella hinnalla ja muut kunnan omistamat kaavatontit eurolla kappale. –Kampanjatontteja on myyty vuoden aikana yksi. Rakennuslupia uusille asuinrakennuksille on myönnetty kolme, eli normaalia enemmän, sanoi tekninen johtaja Ville Karjalainen.

Pakettiin sisältyy myös se, että kunta tarjoaa rakennuslupa- sekä vesi- ja viemäriliittymämaksut kaikille rakentajille, jotka jättävät rakennuslupahakemuksen viimeistään 31.3.2020. Lisäksi kunnanjohtaja Sami Gustafsson on luvannut ostaa kunnalta tontit uusille vimpeliläisille, jotka alkavat rakentaa kuntaan. –Viikoittain on kyselyitä: pääkaupunkiseudulta asti ovat ihmiset soitelleet ja kyselleet Vimpelistä, ja pohtineet Vimpeliin muuttoa. Toivotaan, että saadaan ensi vuonna käännettyä muuttotappiot plussalle!

LAPPAJÄRVELLÄ kunta lupaa palauttaa rakentajille vesi-, viemäri- ja valokuituliittymän hintaa vastaavan määrän, 10 000 euroa, mikäli kauppakirja on tehty tonttikampanjan aikana, ja tontille pysyvään asumiseen tarkoitetun rakennuksen lopputarkastus tapahtuu kolmen vuoden kuluessa kaupan solmimisesta. Kampanja ei koske loma-asuntotontteja. Kampanja on käynnissä vuoden loppuun saakka. –Vielä se ei ole vaikuttanut rakentamiseen, kertoi rakennusvalvontasihteeri Tarja Mäkiniemi. –Omakotitalojen rakennuslupia myönnetään meillä alta kymmenen vuosittain.

SOINISSA kunta tukee asunnon ostajia ja rakentajia 40 eurolla/neliömetri aina 100 neliöön saakka, maksimissaan 4 000 eurolla. Tuen saa myös vanhaan, remontoitavaksi hankittavaan asuntoon. Tuki on ollut voimassa noin 1,5 vuotta. Viime vuonna tukia myönnettiin viidelle ja tänä vuonna on myönnetty kahdeksalle hakijalle.

–Olemme saaneet siitä hyviä kokemuksia, vaikka ei se ole sentään vielä suuria muuttovirtoja kääntänyt kaupungeista Soiniin, kertoi kunnanjohtaja Juha Viitasaari.

Rakennuslupa on myönnetty viime vuonna yhdelle omakotitalolle ja tänä vuonna yhdelle rivitalolle. –Tuen saajat ovat siis olleet asunnon ostajia, aiemmin aloittaneita rakentajia tai vapaa-ajan asunnon ostajia, jotka ovat remontoivat sen ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi. Esimerkiksi eläkeläisiä on muuttanut tällä tavalla Soiniin.

–Tarkasti en osaa arvioida, montako uutta on muuttanut puhtaasti tämän tuen vuoksi, mutta niitäkin vaikuttaa olevan joitain. Tuella on vähintään yhtä suuri rooli nykyisten asukkaiden pysymisessä Soinissa. Moni on muuttanut Soinin sisällä ja vaihtanut asuntonsa uudempaan. Tässä joukossa painottuvat keski-ikäiset. Lisäksi joukossa on muualla työssäkäyviä, pääasiassa nuoria, jotka ovat päättäneet ostaa asunnon Soinista, eivätkä ole muuttaneet työpaikkakunnalleen. Tästä syystä emme olekaan rajanneet tukea pelkästään uusiin soinilaisiin.

Rakennusprojektin myötä täyttyy yksi elämän unelmista

VIMPELI

OMAN, uuden kodin myötä yksi elämän unelmista täyttyy, kuvailee Mari Takala. Mari ja Ari Takalan rakennusprojekti käynnistyi vuosi sitten. 154 asuinneliötä käsittävä hirsinen koti rakentuu Rantakylälle, Lappajärveen viettävälle rinteelle, josta avautuu näkymä Sainpakanlahdelle.

Ajankohta tuntui rakentamiselle sopivalta nyt, kolmekymppisinä, ja ennen kuin perhe kasvaa. Rantakylän valinta oman talon rakennuspaikaksi oli itsestäänselvyys, koska olen itse kasvanut täällä. Talon paikkaa mietittiin jonkin aikaa, lopulta sopiva tontti löytyi sukulaisilta ostamalla.

Hirsitalo oli Takaloiden valinta turvallisen rakentamisen ja hyvän sisäilman vuoksi. Runko ostettiin Finnlamellilta. Työt tontilla aloitettiin toukokuussa puiden kaadolla ja hirret tulivat pihaan syyskuun ensimmäisellä viikolla. Nyt tehdään sisätiloja valmiiksi. Muutto tapahtuu jossakin vaiheessa ensi vuotta.  

–Vaaleaa ja luonnonläheistä, kuvailee Mari Takala sisustustyyliään.

Takalat saavat kunnan tonttikampanjan myötä ilmaiset liittymät ja rakennusluvat. –Kyllähän se kannustaa rakentamaan, vaikka onkin pieni kuluerä kaikista menoista, Ari Takala totesi. –Vimpelissä on muutenkin edullista rakentaa, kun tontit ovat edullisia kaupunkeihin verrattuna.

Mahdollisimman moni työvaihe tehdään tällä rakennuksella itse. Sukulaiset ovat isona apuna, Ari Takalan isä Pekka suurimpana. Työmaan valvoja Markku Leppäkangas saa Takaloilta kiitokset. –Kannattaa palkata hyvä, sellainen, joka ehtii käymään ja seuraamaan tekemistä, Ari Takala toteaa.

RANTAKYLÄLLÄ on rauhallista asua. Isompi osa kyläläisistä on vanhempaa väkeä, mutta on nuoria perheitäkin. –Tämä on vireä kylä, jossa on talkoohenkeä.

Vimpeli on Takaloiden mielestä hyvä paikka asua. –Positiiviselta näyttää, Mari Takala arvioi tulevaisuudennäkymiä. –Toivottavasti hyvä vire jatkuu, Ari Takala lisäsi.

Jaa juttu: