Lainanhakuprosessi lähtee liikkeelle kysymyksestä onko lainan hakeminen varmasti tarpeen? Kannattaa muistaa, että rahan lainaamisesta joutuu aina maksamaan myös muita kuluja kuin pelkän lainan pääoman, eli joudut maksamaan takaisin enemmän kuin mitä alunperin lainasit. Lainojen korot ja muut lainanhoitokulut vaihtelevat myös suuresti riippuen niin rahoituslaitoksesta, lainasummasta, takaisinmaksuajasta, mahdollisesti vaadittavista vakuuksista ja lainan hakijan henkilökohtaisista ominaisuuksista. Niinpä kannattaakin vertailla useamman rahoittajan lainatarjouksia ennenkuin päättää mistä lainan ottaa ja kirjoittaa nimensä lainasopimukseen.
Tänä päivänä lainojen hakeminen on siirtynyt perinteisestä pankkiasioimisesta yhä enemmän nettiin, jossa lainantarjoajia ja lainanhakusivustoja onkin lukemattomia. Saattaa olla todella työlästä ja aikaa vievää yrittää löytää tuosta nettiviidakosta se omaan tilanteeseen parhaiten sopiva ja edullisin laina. Onneksi tähän pulmaan löytyy kuitenkin kätevä apu lainanvertailusivustoista. Loanscouter.com/fi auttaa tekemään onnistuneen päätöksen lainaa hakiessasi. Palvelu on sinulle täysin ilmainen ja se perustuu ajantasaiseen, pankeilta ja lainoittajilta saatuun tietoon. Sinun ei tarvitse kirjautua palveluun, vaan voit vertailla lainoja silloin kun itsellesi parhaiten sopii ja millä laitteella tahansa. Näin voit yksinkertaisesti ja nopeasti valita parhaan lainan, tai lainat, joita hakea. Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon, kun päätös lainan hakemisesta on tehty ja tulee aika täyttää hakemus?
Aloita laatimalla budjetti
Ensimmäinen asia on miettiä, paljonko lainaa tarvitset ja minkä pituisessa ajassa aiot maksaa sen takaisin. Tässä vaiheessa sinulla tulee olla tiedossa minkä kokoisen kuukausierän pystyt tuloillasi maksamaan. Tee siis ainakin jonkinlainen budjetti tuloistasi ja menoistasi, jotta tiedät paljonko sinulla on rahaa käytettävissä lainan maksamiseen. Tarvitset näitä tietoja myös lainahakemuksen täyttämiseen. Hakemusta tehtäessä tulee olla rehellinen ja myös realisti, mieti siis kuukausierä mieluummin hieman pienemmäksi kuin ajattelit, koska muita yllättäviä menoja saattaa aina osua kohdalle. Hae lainaa ainoastaan sen verran kuin välttämättä tarvitset, koska ylimääräisestä summasta tulee myös aina ylimääräisiä kuluja korkojen ja muiden lainanhoitokulujen muodossa. Voit myös miettiä laina-ajan pidentämistä, jos kuukausierää tulee saada pienemmäksi. Tilanteen niin salliessa voit maksaa lainan takaisin alkuperäistä aikataulua nopeamminkin, mikäli rahoittaja antaa tähän mahdollisuuden.
Toiseksi tarkista rahoituslaitosta ja lainaa valitessasi, että täytät kyseisen lainoittajan asettamat ehdot lainan myöntämiseksi. Lainan saamiseksi vaaditaan yleensä vähintään täysi-ikäisyyttä, mutta useimmilla pankeilla ja lainoittajilla ikäraja on tätä korkeampi, yleensä 21 – 25 vuotta. Ikärajan lisäksi lainan saamisen edellytyksenä vaaditaan myös yleensä aina säännöllisiä tuloja, onhan laina pystyttävä maksamaan takaisinkin. Tulojen määrä vaihtelee rahoittajan mukaan, joten myös se kannattaa tarkistaa lainaehdoista ennen hakemuksen täyttämistä, ettei tule itse tehneeksi ja teettäneeksi muilla turhaa työtä. Iän ja tulojen lisäksi kolmas ehdoton kriteeri lainan myöntämiselle ovat puhtaat luottotiedot, eli sinulla ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä, kun haet lainaa. Huolella aikaisemmin hoidetut raha-asiat ovat avainasemassa uutta lainaa haettaessa.
Kun tarvittava lainasumma on selvillä ja sopiva tai sopivat lainantarjoajat tiedossa, on aika täyttää varsinainen lainahakemus. Tarkista lainoittajan ehdoista mitä tietoja tarvitset hakemukseen. Tiedot tuloista ja muista mahdollisista lainoista tarvitaan aina. Muista myös lisätä mahdolliset muut kuin palkkatulot. Käsillä kannattaa olla myös laskelmat kuukausittaisista pakollisista menoista omalta osaltasi, jos asut esimerkiksi puolison tai kumppanin kanssa. Jos haet lainaa yksin, lisää kulut vain omalta osaltasi. Luonnollisesti tietojen tulee olla oikeita, ne tarkistetaan ennen lainapäätöksen tekoa ja mikäli antamissasi tiedoissa havaitaan virheitä, aiheuttaa se hakemuksen hylkäämisen. Ole siis huolellinen hakemusta täyttäessäsi. Mikäli lainanantaja edellyttää palkkakuitin tai verotustietojen lisäämisen hakemukseen, liitä mukaan viimeisin asiakirja. Tarkista vielä ennen hakemuksen allekirjoittamista ja lähettämistä, että kaikki tiedot ovat varmasti oikein.
Lainojen yhdistämisestä voi olla apua
Mikäli sinulle on kertynyt useampia pieniä lainoja, kuten kulutusluottoja tai pikavippejä, saattaa tulla edullisemmaksi hakea yhtä, suurempaa yhdistelylainaa, jolla maksat nuo muut lainat pois. Näin syntyy useimmiten säästöä lainojen koroissa ja erityisesti muissa lainanhoitokuluissa, kun maksat niitä vain yhdestä lainasta. Myös lainanantajat saattavat tehdä helpommin myönteisen lainapäätöksen, kun maksettavanasi on vain yksi kuukausierä monen pienemmän sijaan. Kannattaa siis harkita tätä vaihtoehtoa, jos tällä hetkellä maksat useampaa pientä, kallista luottoa. Näin toimien sinulle saattaa jäädä reilustikin enemmän käyttörahaa kuukaudessa, ja taloudenpito on huomattavasti selkeämpää, kun maksettavana ja muistettavana on vain tuo yksi maksuerä monen pienen sijaan.
On mahdollista hakea lainaa myös yhteishakijan kanssa, jos näyttää siltä, että et välttämättä yksin saisi luottoa tarvitsemallesi lainasummalle. Yhteishakija voi olla esimerkiksi puoliso, kumppani tai vaikkapa sukulainen, joka osaltaan takaa lainan takaisinmaksua. Rahoittaja suhtautuu myönteisemmin tällaiseen hakemukseen, koska se pienentää riskiä siitä, että laina jäisi hoitamatta ja saat varmemmin myönteisen luottopäätöksen.
Vaikka lainan hakeminen onkin tänä päivänä todella helppoa ja nopeaa, ovat perusasiat luotonannossa edelleen aivan samat kuin ennenkin. Kun haet lainaa, maksat siitä takaisin suuremman summan kuin minkä lainasit korkojen ja kulujen muodossa. Nämä kulut vaihtelevat hyvinkin runsaasti rahoituslaitoksesta riippuen, joten on tärkeää vertailla eri lainatarjouksia ja niiden ehtoja ennen kuin allekirjoitat lainasopimuksen. Tässä vertailussa sinua auttavat huomattavasti vertailusivustot, kuten LoanScouter.
Kun näet oikeat ja ajantasaiset tiedot kunkin rahoittajan tarjouksista, on helppo valita mistä hakea lainaa. Ja parasta on, että vertailemalla eri lainoja et sitoudu mihinkään etkä joudu maksamaan mitään, vaan tämä palvelu on sinulle täysin ilmaista.