Sepelkyyhkyn metsästys avaa metsästyskauden

Julkaistu:

Aihe:

Sepelkyyhkykannat ovat runsaat sekä kestävät hyvin metsästystä. Merihanhi on perinteisesti rannikon laji, joka on runsastunut viime vuosien aikana. Merihanhi on vasta levittäytymässä Suomen järviin, joten se on rauhoitettu sisämaassa. Kanadanhanhea voidaan metsästää koko maassa.

Sepelkyyhky runsain saalislaji

Sepelkyyhkyä metsästetään runsaasti koko Euroopassa, ja Suomessakin se on kaikkein runsaslukuisin saalislaji. Parhaina vuosina saalis on yli 200 000 lintua.

-Sepelkyyhky pesii maatalousmaisemassa sekä yhä useammin taajamien ja asutusten läheisyydessä. Laji on tavallinen pihapiireissä ja puutarhoissa. Runsaat kannat sekä helpot metsästysjärjestelyt ovat nostaneet sepelkyyhkyn metsästäjien suosikiksi. Metsästys ei vaadi laajoja erämaita, saati veneitä tai muuta kallista kalustoa, riistasuunnittelija Jörgen Hermansson Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Hanhenmetsästystä aikaistettu

Merihanhi on arvokas ja haluttu saalislintu, jonka kanta on ollut pitkään kasvava. Merihanhiparvet voivat kuitenkin loppukesällä aiheuttaa tuntuvia vahinkoja korjaamattomalle sadolle. Viime vuonna oli ensimmäinen kausi, kun meri- ja kanadanhanhen metsästys alkoi pelloilta 10. elokuuta. Aikaistetulla metsästyksellä halutaan ennen kaikkea ehkäistä viljelyksille aiheutuvia vahinkoja.

Kesän aikana tehtyjen laskentojen perusteella esiaikuisten merihanhien määrä näyttää pienentyneen Perämeren tärkeillä sulkasatoalueilla. Merihanhen metsästyksessä tulee käyttää harkintaa, mikäli merihanhien määrä näyttää vähentyneen. Aikaistettu metsästys peltoalueilla on tarkoitettu ensisijaisesti viljelmille aiheutuvien vahinkojen vähentämiseen, joten metsästystä tulee ensisijaisesti kohdentaa pelloille, joilta satoa ei ole korjattu.

Metsästäjien saaliskirjausten perusteella suurin osa merihanhisaaliista saatiin peltojahdin aikana ennen vesilinnustuksen varsinaista aloitusta 20.8. Viime vuosina merihanhisaalis on ollut 3000‒9000 lintua.

Hanhissa ja vesilinnuissa on rauhoitettuja lajeja, joita ei saa metsästää. Jokaisen metsästäjän velvollisuus on tietää milloin ja missä saa metsästää ja mitä lajia. Suomen riistakeskuksen sivuilta löytyy tietoa metsästysajoista ja metsästyskieltoalueista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.