Aaltoa ja Aarioita on järjestäjien mukaan Alajärven kulttuuripuolen kärkitapahtuma, joka kokoaa ihmisiä yhteen.
–Laajemmat konserttikokonaisuudet ovat tätä ennen puuttuneet, festivaalin projektipäällikkö Elina Mikkonen pohtii, –Haluamme, että alajärveläiset voivat olla ylpeitä kotiseudustaan ja kulttuuriperimästään.
TARJOLLA olevista esityksistä Mikkonen mainitsee huomionarvoisena Dallapé-orkesterin:
–On hienoa saada noin pitkän uran tehnyt yhtye tänne. Samalla saadaan testattua, miten Palotorin esiintymislava toimii isolla orkesterilla.
Toinen aiemmista vuosista poikkeava ohjelmanumero on festivaalin päätöskonsertti 25-vuotistaiteilijajuhlavuottaan pitävän Sari Haapaniemen taideateljeessa.
–Taideateljee on jo paikkana huikean hieno ja olemmekin iloisia tästä yhteistyöstä, Mikkonen sanoo, –Ja festivaalien aikaan vietetään myös Nuorisoseurantalon 100-vuotispäivää. Se on merkittävää, sillä siitähän Alvar Aallon koko ura alkoi.
FESTIVAALIN järjestämistä kuvaillaan työlääksi, hitaaksi ja hermostuttavaksi, mutta ennen kaikkea palkitsevaksi. Työnteon lomassa pääsee itsekin tapaamaan uusia ihmisiä ja nauttimaan musiikkiesityksistä.
–Samaan aikaan kotona kaikki rempsottaa, villakoirat nurkissa ja nurmikot rehottaa, Aaltoa ja Aarioita ry:n puheenjohtaja Inga Yli-Sikkilä luettelee nauraen.
–Ne on sitten talven hommia, Mikkonen heittää.
Festivaalin eteen tehty työ onkin pääosin piilossa festivaalivierailijoilta. Sujuva siirtyminen paikasta toiseen sekä esimerkiksi tarjoilujen järjestäminen ovat asioita, joiden pitää sujua.
–Ainakin toivon, että kaikki näyttää tyyneltä ulospäin, vaikka tekstiviestit meidän järjestäjien kesken lentävätkin. Välillä on pohjakassa hukassa ja iltamyöhällä ajellaan jakamassa mainoslehtisiä postilaatikoihin, Mikkonen nauraa.
ESIINTYJIEN etsiminen on suuri osa koko festivaalin järjestämistä.
–Pitää miettiä, että vaikka itse tykättäisiinkin jostain, niin tykkäävätkö muut, Mikkonen pohtii,
–Kannustamme kuitenkin luottamaan meihin. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa ja osa meillä vierailleista artisteista, kuten Saara Aalto, on noussut myöhemmin maailmantähteyteen.
Järjestäjät kertovat, että monet esiintyjistä saattavatkin nimen perusteella tuntua festivaalikävijöistä vierailta, vaikka kyseessä on maailmalla laajemminkin tunnettuja muusikkoja.
–Monet kesällä esiintyvät muusikot ovat soittaneet paljon suuremmissa paikoissa kuin Alajärvi, mutta eivät ole ehkä suurelle yleisölle tuttuja, Mikkonen pohtii.
Tapahtuma tarjoaakin hyvän mahdollisuuden rikkoa rajoja oman musiikkimaun suhteen: pettymään ei järjestäjien mukaan varmasti joudu.
Seikkailulla suuressa maailmassa
Laura ja Elina Mikkosen yhteinen valokuvanäyttely Seikkailulla suuressa maailmassa on näytillä Salakapakassa Aaltoa ja Aarioita -festivaalin ajan. Idea näyttelyyn tuli Mikkosten äiti-tytär-matkalla Helsinkiin. Tampereen juna-asemalla pysähtyessä he nimittäin näkivät AsematunnelissaTampereen seudun työväenopiston valokuvanäyttelyn Aikuisten leikit, jonka olivat toteuttaneet valokuvauksen syventävän jatkokurssin osallistujat. Valokuvanäyttelyn töissä oli kuvattu pieniä muovieläimiä ja muita hahmoja luonto- ja kaupunkiympäristöissä.
Pienet figuurit ovatkin reissanneet Mikkosten mukana viime kesästä lähtien mukana auton takakontissa ja polkupyörän tarakalla. Näyttelystä löytyy eri vuodenaikoina otettuja kuvia yhteensä noin 60 kappaletta.
–Yhdessä on auringonpaisteessa ja sateessa maattu maassa ottamassa kuvia erikoisiinkin vuorokaudenaikoihin, Elina Mikkonen kertoo valokuvanäyttelyn syntyprosessista.
Näyttelyjen avajaisia vietetään virallisesti 29. kesäkuuta, mutta kuvat ovat nähtävillä Salakapakan sisätiloissa jo torstaista 27. kesäkuuta alkaen.