–Jonkun verran tässä on seisoskellut ihmisiä meitä katselemassa, kunnanjohtaja kävi juttelemassa ja joku poikkesi kyselemässä. Ohiajava autoilija nosti meille peukkua, kertoi mielenilmauksen järjestänyt Elina Arpala.
Hän kertoi, että tieto mielenosoituksesta herätti etukäteen sosiaalisessa mediassa kritiikkiä, että nuorten tulisi olla koulussa.
–Sanottiin, että ette te tälle (ilmastonmuutokselle) mitään saa. Aluksi koulu suhtautui tähän nihkeästi, mutta saimme kuitenkin poissaololuvat täytettyämme siitä kertovan lomakkeen.
YKSILÖIDEN teot ovat tärkeitä, mutta eniten haluamme valtion linjauksia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, kertoi Katariina Arpala.
–Valtio voisi kannustaa puhtaan energian käyttöön.
–Esimerkiksi tuulivoiman. Myös maalämpöä ja ilmalämpöpumppuja tulisi tukea, totesi Olivia Havinen.
Kenen tahansa on helppo tehdä ilmastotekoja, ja niitä mielenosoittajat olivatkin jo arjessa toteuttaneet.
–Kierrätys, punaisen lihan syömisen vähentäminen, kotimaisten tuotteiden suosiminen, autoilun välttäminen, kodin lämpötilan alentaminen, Katariina Arpala luetteli.
Nuorten tärkeimpiä mahdollisuuksia vaikuttaa on huomion kiinnittäminen asioihin, joita täytyy muuttaa, mielenosoitukseen osallistuneet totesivat. Ilmastolakon lisäksi keskusteluun osallistuminen on hyvä keino. He toivoivat, että kansanedustajaehdokkaat kertoisivat avoimesti omista näkemyksistään ja toimenpide-ehdotuksistaan ilmaston hyväksi.
–Näkisin, että olisi typerää, ellei siihen oteta kantaa. Nuoret ovat aktivoitunet asiassa, ja tempaukselle on kansainvälisen tiedeyhteisön tuki.