Vähäisilläkin investoinneilla voi saada huomattavaa parannusta aikaan lähivesien puhtaudessa, mutta harva haja-asutusalueen asukas tietää erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista. Ongelmaa ratkottiin VillageWaters-hankkeen pilottialueilla Suomessa, Baltian maissa ja Puolassa. Jätevesien käsittely paransi sekä ympäristön tilaa että elämänlaatua kohdealueilla.
Yhteiset hankinnat kannattavat
Vesihuoltolaitoksen viemäriin liittyminen ei ole aina mahdollista, mutta silloinkin tarjolla on runsaasti sakokaivoja tehokkaampia ratkaisuja. Hajavesijelppi auttaa ratkaisujen tekemisessä niin kuluttajia, viranomaisia kuin suunnittelijoitakin.
–Ensimmäistä kertaa on laitettu eri jätevedenpuhdistustekniikoita samalle viivalle. Esimerkiksi kokonaiskustannuksista ja ympäristövaikutuksista on ollut vaikea saada tietoa. Hajavesijelppi auttaa löytämään teknisesti ja taloudellisesti tehokkaimman ratkaisun kuhunkin tilanteeseen. Samalla vältetään turhia investointeja, tiivistää projektin vetäjä Virpi Vorne Lukesta.
Hajavesijelppi on kolmevuotisen VillageWaters-hankkeen tärkein lopputulos, ja se toimii seitsemällä eri kielellä. Vornen mukaan kansainvälinen projekti on tuonut esiin suomalaisten vahvuudeksi yllättäen yhteisöllisyyden.
–Olemme oppineet toisiltamme paljon. Suomessa kyläyhteisöjen yhteistyö on voimakkaampaa, meillä on esimerkiksi vesiosuuskuntia. Tämä olisi hyvä malli muuallekin: yhteiset hankinnat ovat edullisempia kaikille.