Raskaat lumityöt syynä moniin äkillisiin sydänkuolemiin

Raskaan lumen kolaus on kovaa liikuntaa, joka kuormittaa äkillisesti sydäntä. Tyypillisesti sydänkohtauksen lumitöistä saa vanhempi mies.

Julkaistu:

Aihe:

Viime vuosina on tieteellisesti osoitettu ulkoilman kylmäjaksojen lisäävän sepelvaltimotautiin liittyvien sydänkohtausten ja jopa sydänperäisten äkkikuolemien riskiä merkittävästi. Äkillisen ja odottamattoman sydänkohtauksen voi aiheuttaa hyvin arkinenkin liikunta, kuten lumityöt. Tyypillisesti sydänkohtauksen lumitöistä saa vanhempi mies.

–Raskaan lumen kolaus on kovaa liikuntaa, joka kuormittaa äkillisesti sydäntä. Samaan aikaan kylmä ilma aiheuttaa fysiologisia muutoksia elimistössä ja yhdessä nämä aiheuttavat nopeita muutoksia muun muassa verenpaineessa ja kuormittavat poikkeuksellisesti sydäntä. Mikäli ihmisellä on piilevä tai tunnistettu verisuonisairaus, voivat nämä muutokset aiheuttaa hapenpuutetta sydänlihaksessa ja johtaa jopa infarktiin tai äkkikuolemaan. Suurimmassa riskissä ovat keski-ikäiset ja iäkkäämmät miehet, kertoo LähiTapiolan terveysjohtaja Jani Tikkanen.

Mainos

Sydänperäisiä äkkikuolemia tutkinut ja niistä väitellyt Tikkanen korostaa, että lumitöitä ei tarvitse vältellä sydänkohtauksen pelon vuoksi.

–Sydänsairaan, kuten toki muidenkin, on syytä tehdä lumitöitä vähän kerrassaan ja riittävän kevyellä kuormalla. Ei siis sännätä suoraan sängystä kolaamaan isoimmalla auralla, vaan maltillisesti sopivalla kuormalla. Oikein tehtynä lumityöt ovat oikein hyvä arkiliikunnan muoto, Tikkanen toteaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.