EVIJÄRVELÄISLÄHTÖISELTÄ kirjailijalta Christian Rönnbackalta ilmestyy 25. päivä tietokirja Viskiretki: Suomalaisen viskin jäljillä.
Kirjassa ei keskitytä viskinmaisteluun, vaan ”hotakaismaisesti” ihmisiin ja tarinoihin juomien takana. Kirjailija sanoo, että valittu lähestymiskulma toi vastauksia asioihin, joita ei ole aiemmin kerrottu.
–Tislaamojen tarinat, niihin liittyvien paikkojen historiat ja ihmisten ponnistelut menestyäkseen ovat minulle tynnyreitä ja viskiä tärkeämpiä. Olen usealle haastateltavalle esittänyt kysymyksen, jota ei aikaisemmin ole tehty. Se on hyvin yksinkertainen: Miltä sinusta tuntuu tehdä tällaista menestystuotetta?
Rönnbacka kiersi kirjaa varten läpi kaikki Suomen tislaamot. Aluksi tarkoitus oli kirjoittaa isokyröläisestä Kyrö Distillerystä, mutta innostus kasvoi lopulta kattamaan koko suomalaisen craft-viskin tarinan.
–Viskiretki tulee kymmenen vuoden päästä olemaan kuin valokuva, mihin on tallennettu suomalaisen viskin tämän päiväinen historia, ja jota on mukava selata, kun näkee kuinka valtavan kauaksi on päästy tästä hetkestä.
Vaikka kotimainen viskiskene on vielä nuori, se on hänen mielestään hyvällä mallilla.
–Suomalaisella viskillä on edessään loistava tulevaisuus ja olen päässyt maistamaan vielä tynnyreissä kypsyviä tisleitä, jotka tulevat olemaan todella hyviä. Valitettavasti niitä ei riitä kaikille.
KIRJAILIJA itse tutustui viskiharrastukseen vasta kirjoitusprosessin aikana.
–Tuttavani on kova harrastaja, jonka yhden lasillisen juomisessa ja juomaa tutkiessa menee niin kauan, että itse ehdin juomaan kolme tuoppia.
Laatuviskin harrastajalla ei ole varaa olla juoppo.
–Harrastamiseen liittyy maistelemisen lisäksi paljon viskin historiaa ja sen valmistamiseen liittyviä asioita, kuten tislaamot ja niistä löytyvä tieto. Viskin makujen erottamisen ja niiden tunnistamisessa menee aikaa. Vanhempien viskien voi joutua antaa olla laissa pitkän tovin, ennen kuin niitä maistetaan.
Harrastus ei hänen mukaansa ole kovin kallis, eikä välineillä ja maistelutekniikoilla tarvitse hifistellä.
–Itseni kaltaisen noviisin määräisin jonnekin missä järjestetään tasting. Siellä opastetaan lasista pitäen, kuinka maut saadaan esiin. Neljän eri lasillisen hinnaksi tulee parisen kymppiä hyvillä perusviskeillä. Lasissa on vain vähän, sillä maku ja tuoksu on se mitä haetaan.
Kotikäyttöön hän suosittelee aromilasin hankkimista. Sen rinnalle sopii hyvä viskikirja, mutta makukuvauksia voi lukea netistäkin.
–Ravintolassa viski harrastuksena saattaa olla monesti se halvempi ratkaisu, kun voi ostaa yhden lasillisen ja maistella sitä. Jos se ei miellytä, ei jää kallista avattua pulloa harmitukseksi.
Tv-sarja työn alla
CHRISTIAN RÖNNBACKA tunnetaan erityisesti Hautalehto-dekkarisarjastaan. Sen elokuvasovituksesta on puhuttu muutama vuosi.
Elokuvan tuotanto on kuitenkin tällä hetkellä jäissä, eikä sitä ole kuvattu.
–Suomessa jos haluaa tehdä laadukkaan elokuvan, se vaatii kovan luokan budjetin. Rahoituksen saaminen vaatii kovia ponnisteluja ja yleensä myös Elokuvasäätiön panoksen. Se panos jäi lopulta puuttumaan. Eikä mitään karvalakkiversiota kannata tehdä, vaan odottaa iloisempia aikoja.
Sen sijaan hän paljastaa, että tv-sarja on työn alla.
–Käsikirjoitusta on tehty. Olen varovaisen toiveikas.
KIRJASARJAN seitsemäs osa, Majakka, on vielä suunnitteluasteella.
–En tiedä vielä mistä se kertoo. Tiedän että se alkaa Söderskärin majakalta, ja kaikki liittyy siihen jollain tapaa. Kansikuva on otettu, joten siinä on minulla hyvät lähdöt jatkoon.
Vierailu todelliseen porvoolaismajakkaan oli inspiroiva.
–Minut vietiin väkisin Söderskäriin tutustumaan majakkaan. Mahtava paikka, joka antaa hyvät lähdöt tarinalle.
KIRJAILIJA muutti Evijärveltä etelään 90-luvun alussa. Hän työskenteli pääkaupunkiseudulla ensin poliisina ja vuodesta 2004 lähtien vakuutusetsivänä.
Jos joutuisit kirjoittamaan Evijärvelle sijoittuvan dekkarin, mitä siinä tapahtuisi?
–Murha.