Toimiva jätehuolto edellyttää tiedotusta ja neuvontaa

Millespakan vanha kaatopaikka kapseloidaan ja maisemoidaan. Uusi puolen hehtaarin alue otettiin käyttöön vuonna 2012 ja se riittää laskelmien mukaan 20 vuoden ajalle, kertoi Millespakan toimitusjohtaja Ira Kekarainen.
Julkaistu:
Aihe:

–Millespakan monipuoliset työtehtävät, hän tiivisti syyn työpaikan vaihdokseen.

–Kolmen työntekijän organisaatiossa kaikki tekevät lähes kaikkea. Työhöni sisältyy isoja päätöksiä, mutta yhtä lailla neuvon ihmisiä kissanruokapussien lajittelussa. Eilen olimme Lestijärvellä siivoamassa ja järjestämässä hyötyjäteasemaa.

Tiedottaminen ja neuvominen ovat jätehuoltoyrityksen tärkeitä työsarkoja. Niihin Kekarainen toivoo jatkossa voivansa panostaa entistä enemmän.

Uutta on, että Millespakka osallistuu 57 kunnan alueelle järjestettyyn kilpailuun, jossa yläkoululaiset tutustuvat vaarallisten jätteiden käsittelyyn. Kampanjamateriaali on postitettu kemianopettajille.

–Kaikki osallistuvat luokat saavat yllätyslahjan ja voittaja saa 100 euron palkinnon. Toivon, että keväälle suunniteltu, kierrätystä koskeva kampanja alakoululaisille saataisiin toteutumaan. Uskon, että lapset ovat hyvä kanava viestiä kierrätyksestä, koska heillä ei ole vääriä rutiineja. Ruuhkavuosia eläviä vanhempia on vaikea tavoittaa, ja perheiltä tulee kuitenkin eniten jätettä, tietää Kekarainen itsekin perheellisenä.

MILLESPAKASSA ollaan edistyksellisiä monella saralla.

–Täällä aloitettiin biojätteiden lajittelu erilliseen astiaan tai kompostoriin vuonna 2003. Nyt on vasta työn alla lakimuutos, joka edellyttää kaikkien aloittavan biojätteen lajittelun.

Viime aikoina roska-autolla haettavan biojätteen määrä Millespakan alueella on vähentynyt.

 –Ihmisiä pitää informoida ja herätellä, kun arjessa on niin paljon asioita. En sanoisi, että ihmiset ovat laiskoja, mutta mukavuudenhaluisia ehkä.

Uusista nettisivuista on pyydetty tarjous, ja ne ovat tulossa loppuvuoden aikana.

–Millespakkaan voi aina antaa palautetta. On hyvä, että otetaan yhteyttä, niin asioita voidaan saada kuntoon. Jos haluaa muutoksia, tai on kysyttävää, voi käyttää nettisivujen lomaketta, laittaa sähköpostia tai soittaa.

Kuntien hyötyjäteasemia yhdenmukaistetaan parhaillaan. Tavoitteena on tarjota mahdollisimman samanlaista palvelua samoilla käytännöillä koko toimialueella.

MATERIAALIKIERRÄTYSPROSENTTIA pitäisi Suomessa saada nostettua. Tavoitteena on, että vuonna 2023 55 prosenttia kierrätettäisiin. Osa Millespakan keräämistä jätteistä kierrätetään uusiksi tuotteiksi, mutta suurin osa hyödynnetään energiaksi, kuten sekajäte, puu ja maalit.

Kaatopaikalle ei saa sijoittaa biohajoavaa jätettä. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa vuonna 2016 vain kolme prosenttia jätteistä meni kaatopaikalle, mutta Millespakassa luku on alueen teollisuuden vuoksi joitakin prosentteja korkeampi. Penkkaan ajetaan lähinnä lasivillaa, kipsilevyä ja tasolasia. Vessanpöntöt, klinkkeri ja kaakelit murskataan kaatopaikan peitteeksi.

Lumpulle ei vielä ole keräysasemaa Järviseudulla.

–Uskon, että uusia innovaatioita tekstiilin kierrättämiseen on tulossa. Se on yksi valtakunnallisen jätesuunnitelman painopisteistä. Tällä hetkellä käyttökohteita on pääasiassa autoteollisuudessa ja öljynimeytys- ja kastelukankaiden valmistuksessa.

Paras keino estää lumpun syntyminen on olla tiedostava kuluttaja ja tarkistaa tekstiilien ainesosat ennen ostopäätöstä.

–On parempi ostaa kallis ja kestävä kuin halpa, joka kestää vain muutaman pesun. Esimerkiksi puuvillafarkut kestävät ikuisuuden ja vain paranevat pesujen myötä, stretchfarkun käyttöikä on lyhyt.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti