Modernit tiedotusvälineet antavat helpon ja nopean tavan ottaa kantaa erilaisiin asioihin. Viime viikkojen aikana on Evijärvi-Seuran toimintaa suomittu somessa uittomieskämpän nimestä. On arvosteltu myös hitaudesta vastata kirjoituksiin.
Olisi toivonut asiallista keskustelua rauhassa pöydän ääressä ilman henkilöä nolaavia ja loukkaavia lehtikirjoitteluita. Nyt uittomieskämpän nimestä noussut kohu kohdistuu paljolti puheenjohtajaan. Sanoilla voidaan nostaa ja kannustaa, mutta myös tuhota ja kaataa.
Järviseudun Sanomien Kotiseutupalstalla oli viime vuoden elokuussa kirjoitus Evijärvi-Seuran kuulumisista. Siinä käsiteltiin myös uittokämpän ja patsaan nimeä. Toivoisi luettavan kyseistä palstaa, koska se on lehden antama tila kotiseutu-uutisille. Mielekkäämpi hetki olisi ollut silloin ottaa kantaa nimiasiaan. Ei yhtään yhteydenottoa eikä kommenttia tullut tietoomme. Myöhäistä on lähteä muuttamaan nimeä, kun se on jo valtakunnan tasolla virallisissa yhteyksissä käytössä.
Kun Evijärvi-Seura lähti pari vuotta sitten rakentamaan Evijärvelle uittokämppää, oli – ja on yhä – ajatuksena kunnioittaa kaikkien uittoon liittyvien henkilöiden työpanosta. Erilaisia työnimikkeitä löytyy kolmetoista. Samalla on tavoitteena palvella melojia ja muita matkailijoita taukotupana ja yöpymispaikkana, omia kuntalaisiakaan unohtamatta.
Projekti herätti alusta pitäen huomiota harvinaisuudellaan aina ulkomaisia tahoja myöten. Pian alettiinkin jo puhua kansallisesta kohteesta. Ihmettelyä herätti seuramme pieni koko. Pienikin voi ponnistaa, mutta se vaatii vetäjiltä aitoa sitoutumista ja uskoa tekemisiinsä. Puheenjohtajan rooli näkyy yhdistyksen toiminnassa. On uskallettava ja osattava visioida, innostaa muita mukaan ja ennen kaikkea laitettava itsensä likoon. Hulluuttako? Ehkä.
1990-luvulla Evijärvi-Seura teki aloitteen uittomiespatsaasta. Mukaan tuli Evijärven kunta ja monia tukijoita seuran toimiessa hankkeen vetäjänä. Taiteilija Risto Saalasti antoi patsaalle työnimen Ruuhkanpurkaja, joka tarkoittaa myös vonkamiestä. Patsas on kuitenkin puhekielessä kulkenut aina uittomiespatsaana. Tästä lähti ajatus, että kämppä on myös eräänlainen teos, jolle tulee antaa nimi työn valmistuessa. Toteuttajan oikeuksilla johtokunta yksimielisesti päätti elokuussa 2016 kämpälle työnimeksi Vonkamies, ajatuksena yhtenäinen linja.
Vonkamies on ollut rohkea ja taitava työmies purkaessaan vaarallisia tukkisumia joskus henkensäkin uhalla; ei ole syytä lähteä mitätöimään ja polkemaan yhtä uittoon liittyvää työnimikettä. Sana vonkamies yhdistetään uittoon myös kansallisella tasolla, eikä ole tuntematon Evijärvelläkään, koska sana löytyy kyläkirjoista ja Järviseudun historiasta. Uittokämppä on ja pysyy silti aina uittomieskämppänä.
Johtokunta piti kuukausikokouksen 18.5. Yhtenä asiana oli tietoon tullut mielipaha ja vastustus kämpän nimestä. Närää ovat herättäneet erityisesti kyltit ja tienviitat, jotka ohjaavat kämpälle. Asiasta keskusteltuaan kokous päätti, että kyltit voidaan poistaa. Tilinpitovelvollisena yhdistykseltä on kuitenkin löydyttävä kate kohteesta kirjanpitoon. Esitämme, että te jotka vaaditte nimien ja kylttien poistamista keräätte kulut, jotka ovat syntyneet kylttien hankkimisesta ja pystyttämisestä. Sihteeriltämme saa tarkan kustannuslaskelman. Kun rahat ovat seuramme tilillä kyltit poistetaan. Meillä ei ole resursseja kaksinkertaiseen työhön. Tielle voi esittää uutta nimeä ja hoitaa asiaa eteenpäin. Tiekyltin osalta neuvottelut on käytävä Evijärven kunnan kanssa.
Kotiseututyö on vapaaehtoistyötä yhteisen hyvän eteen. Jokainen mukanaolija uhraa siihen henkilökohtaista vapaa-aikaansa panostaen kukin omien voimien ja mahdollisuuksien mukaan. Toivottavasti tälle työlle löytyy tekijöitä ja jatkajia tulevaisuudessakin, sillä vielä on edessä monta talkootyötuntia, että alue saadaan viimeisen päälle kuntoon. Tämä palvelee myös Evijärven kuntaa.
Kaikkia talkootöihin osallistuneita kiittäen ja yhteistyöterveisin
Evijärvi-Seuran johtokunta