Tänään melkein jokaisessa pientalossa on lämmitettävä takka tai jokin muu tulisija.
Onhan takka tavallaan talon sydän ja sieltä tuleva tulen loimu on monelle asujalle tärkeä elementti.
Idyllin sekaan joutuu kuitenkin heittämään kysymyksen, miksi useimman talon piipusta tulee ulos mustaa savua? Toisista tulee enemmän, toisista vähemmän tummaa palopäästöä.
Se johtuu siitä, ettei tulisijaa osata oikein lämmittää tai etteivät puut ole riittävän kuivia. Useimmiten syy on jälkimmäinen. Moni takan lämmittäjä kuvittelee, että kyllä minun puuni ovat niin kesäkuivia ja varastoitu ilmavaan ulkovarastoon, että siitä vaan ne ovat valmiina poltettavaksi.
Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Vaikka klapit onkin laitettu varastoon niin sanotusti kesäkuivina, eivät ne ole enää polttokuivia syksyä ja talvea kohti mentäessä. Puu on niin sanotusti hygroskoopinen massa: se sitoo itseensä vesihöyryä kulloisenkin ilmassa olevan kosteusmäärän mukaan. Kun tiedetään, että ulkotilassa katetussa tilassa olevan puumassan kosteus noin 28 prosenttia, niin pari päivää sisätiloissa oleva klapin kosteus laskee 15–20 prosenttia, jolloin se vasta palaa energiatehokkaasti. Piipusta ei tuprua mustaa savua ilmaa saastuttaen eikä naapurien harmiksi.
Olin Lontoossa 50-luvun lopulla. Silloin sain konkreettisesti kokea, minkälaista oli tämän miljoonakaupungin niin sanottu hernerokkasumu. Se oli niin sakeaa, että kadulla kulkiessa piti olla tarkkana, ettei törmää vastaan tuleviin ihmisiin tai lyhtypylvääseen.
Sumu johtui siitä, että melkein kaikissa asunnoissa oli silloin hiililämmitteinen tulisija. Konservatiiviset britit olivat vuosisatoja lämmittäneet huushollejaan tällä saastuttavalla systeemillä – miksipä sitä lähteä muuttamaan!
Onneksi ilmastoasioiden puolelta keksittiin syy toistuviin sumukausiin. Käytiin vähän opintomatkoilla muissa Euroopan suurkaupungeissa, joista saatiin tietoa, miten siellä talojen lämmitykset hoidettiin niin sanotulla kaukolämmöllä.
Lontoossakin talokohtaiset hiilimiilut kiellettiin ja alettiin rakentaa alueellisia kaukolämpöyksikköjä, joista vedettiin maanalaiset putket kiinteistöihin. Ilmanlaatu alkoi parantua ja hernerokkasumupäivät loppuivat.
Jokaisen takan tai muun tulisijan lämmittäjän kannattaakin tuoda poltettavat puut ulkovarastosta pariksi päiväksi sisätiloihin kuivumaan.
Näin saat parhaan ja tehokkaimman hyödyn lämmityksellesi ja olet pieneltä osaltasi tukemassa Pariisin kansainvälisen ilmastokokouksen päätöksiä.
Aarre Kupila