Yhteistoiminta kuntapäättäjien puntariin

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen kunnissa eli Alajärvellä, Soinissa ja Vimpelissä päätetään vielä lokakuun aikana kuntalaisille tarjottavien palveluiden tuottamisesta vuodesta 2017 alkaen. Vimpeli ja Soini suunnittelevat teknistä ja vapaa-aikatointa koskevien yhteistoimintasopimusten irtisanomista. Soinin suunnitelmissa on irtisanoa sivistystointa koskeva yhteistyö. Jo aikaisemmin Soini on ilmoittanut erkanevansa perusturvasta.
Soinin ja Vimpelin kunnanjohtajat ilmoittivat yhteisellä tiedotteellaan kuntien aikeista viime torstaina. Alajärven kaupunki kertoi omassa tiedotteessaan perjantaina, että kaupunginhallitus ja -valtuusto saavat päätettäväkseen esityksen, jonka mukaan rakennus- ja ympäristölautakuntaa, maaseutulautakuntaa sekä Järvi-Pohjanmaan neuvostoa koskevat yhteistoimintasopimukset irtisanotaan. Alajärvi on lisäksi isäntäkuntana irtisanomassa sivistyslautakuntaa koskevan yhteistoimintasopimuksen ensi vuoden viimeisestä päivästä lukien.
Vimpelin kunnanjohtaja Anita Paavola, Soinin kunnanjohtaja Stefan Sundberg ja Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen keskustelivat yhteistyöstä hyvässä hengessä viime torstaina. Kolmikon mielestä Järvi-Pohjanmaan yhteislautakuntamalli on osoittautunut hallinnollisesti monimutkaiseksi ja raskaaksi verrattuna yksittäisen kunnan omaan hallintoon. Yhtä mieltä Sundberg, Koivunen ja Paavola ovat myös yhteislautakuntamallin byrokraattisuudesta.

Jaa juttu: