EVIJÄRVELLÄ, Ilmajoella ja Ylistarossa on maaliskuun loppuun asti käynnissä Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistys ry:n tukema kissojen leikkauskampanja.
Kampanjassa tarjotaan mahdollisuus kissan kastrointiin tai sterilointiin vain 20 euron omavastuuosuudella. Loput maksaa Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistys (SSESY).
–Se on suunnattu ihmisille, jotka huolehtivat hyvin kissoistaan, mutta joiden on vaikea järjestää leikkaukseen tarvittava raha vähävaraisuuden vuoksi, kertoo evijärveläinen kissojensuojeluaktiivi Jaana Podlineva.
–Tukea voit hakea, jos sinulla on vapaana ulkoilevia kissoja tai navettakissoja ja/tai taloustilanteesi on muuttunut elämänmuutoksen, kuten sairauden tai työttömyyden, myötä. Avustus ei ole tarkoitettu rotukissoille eikä kissan hankintahetkeen.
SSESY:LTÄ kerrotaan, että leikkaustoimenpiteestä on hyötyä kissan hyvinvoinnille ja sitä kautta omistajallekin.
–Niin kissa kuin omistajansakin välttyvät ei-toivotuilta pennuilta, toistuvilta kiima-ajoilta ja merkkailulta. Rakastetun lemmikin karkaamisriski ja reviirin koko pienenevät, ja leikkaus vähentää riskiä sairastua moniin kasvainsairauksiin. Leikattu kissa on myös tehokkaampi hiirien metsästäjä, yhdistys perustelee.
Leikkuut toteutetaan yhteistyössä paikkakunnan eläinlääkäreiden kanssa. Samaan pakettiin sisältyy myös rokotus ja mikrosiru, joka rekisteröidään Kissaliittoon.
Tukea haetaan sähköpostitse SSESY:ltä. Hakemuksessa kerrotaan perustelut tuen tarpeelle sekä kissan nimi, sukupuoli ja ikä.
–Jos hakemuksesi hyväksytään, saat sähköpostilla toimintaohjeet jatkosta sekä ohjeet, mitä huomioida kissan leikkauspäivänä ja miten toimia leikkauksen jälkeen.
PODLINEVA on aktiivinen eläinsuojeluasioissa. Hänellä on tälläkin hetkellä omien kissojensa — nekin löytökissoja — lisäksi hätämajoituksessa pakkasesta loppiaisena loukutettu kollipoika Väinö.
–Hällä kävi tuuri, että pääsi ulkoa pois. Iäkäs herra oli täynnä taisteluarpia, oli leikkaamaton, hampaita oli poikki ja pitkä kasva oli huopaantunut kiristäväksi, kivuliaaksi huovaksi, ja niin edelleen, Podlineva sanoo.
Väinön turkki ajettiin kokonaan pois. Hänet on leikattu ja madotettu sekä pian myös rokotettu ja sirutettu.
–Meidän kylän eläinlääkäri Katariina Kangas on ihan mahtavan taitava ja empaattinen eläinlääkäri, joka toimiikin tämän kampanjan eläinlääkärinä yhteistyössä SSESY:n kanssa, Podlineva kehuu.
PODLINEVA kertoo, että Suomessa on iso kissakriisi, jolta Evijärvikään ei ole säästynyt. Suomen eläinsuojeluyhdistyksen (SEY) arvion mukaan maassamme hylätään vuosittain noin 20 000 kissaa.
SEY:n verkkosivuilla kirjoitetaan, että kissakriisissä ei ole kyse kesäkissailmiöstä, vaan se on ympärivuotinen ongelma, jonka taustalla on kissan vähäinen arvostus. Kissan saa helposti ja ilmaiseksi, ja jos ulkona kulkeva kissa häviää omille teilleen, sen tilalle on helppoa ottaa uusi eläin.
Leikkaamattomista, ulkona liikkuvista kissoista syntyy villiintyneitä kissalaumoja eli kissapopulaatioita, joiden määrä kasvaa monilla alueilla jatkuvasti.
–Hylättyjen kissojen kohtalo on karu. Osa niistä kuolee luontoon, nälkään tai kylmyyteen syys- ja talvipakkasten myötä. Lähes 10 000 kissaa päätyy löytöeläintaloihin, mutta vain joka viides haetaan takaisin omaan kotiinsa. Löytöeläintaloihin päätyneille kissoille yritetään etsiä uutta kotia, mutta osa joudutaan lopettamaan villiintyneisyyden, sairauksien tai tilanpuutteen takia, SEY:stä sanotaan.
Eläinsuojeluyhdistyksen mukaan yksi askel kissaongelman kuriin saamiseksi onkin, että eläinten leikkaamisesta tulee tehdä käytäntö niin maalla kuin kaupungeissakin.
EVIJÄRVELLÄ on Podlinevan mukaan aktiivinen, muutamasta naisesta koostuva ryhmä, joka yrittää pitää huolta kodittomista kissoista.
–Nämä naiset näkevät täällä valtavasti vaivaa ja kuluttavat omia voimavarojaan, aikaansa ja rahaansa auttaakseen Evijärven kodittomia kissoja.
Evijärveläiset löytökissat toimitetaan Alajärvelle, Tassutiimi ry -nimiseen eläinsuojeluyhdistykseen. Tassutiimi toimii lahjoitusten avulla ja vapaaehtoisvoimin. He etsivät jatkuvasti kissoille sijaiskoteja, jollaisena Podlinevankin koti toimii.
–Sijaiskoti hoitaa kissaa kuin omaansa sen ajan, että kissa löytää ikioman kodin. Siltä ajalta yhdistys maksaa kissan ruuan, hiekat ja eläinlääkärikulut, Podlineva sanoo. –Moni ei tiedä löytökissaan törmätessään, minne sen voi toimittaa, eli Evijärveltä ne toimitetaan Tassutiimiin.