Våga prata! – Uskalla puhua! 

Kahdeksasluokkalaiset Uliana Savosko (vasemmalla) ja Emilia Mietala haastattelivat Michael Björklundia. Kuva: Tarja Jaakkola.
Kahdeksasluokkalaiset Uliana Savosko (vasemmalla) ja Emilia Mietala haastattelivat Michael Björklundia. Kuva: Tarja Jaakkola.
Julkaistu:
Kategoria:

STRÖMSÖSTÄ tuttu huippukokki Michael ”Micke” Björklund vieraili Lappajärven yhteiskoululla torstaina 12. joulukuuta. 

Hän piti oppitunnin 7.–9.-luokkalaisille ruotsin kielellä ja rohkaisi oppilaita puhumaan ruotsia ja muitakin vieraita kieliä.  

–Ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen, pitää vain puhua. Vain puhumalla oppii puhumaan ja koko ajan oppii myös lisää, painottaa Micke. 

Oppitunnin aikana jokainen luokka osallistui smoothie-kisaan. Björklund kertoi ruotsin kielellä, mitä smoothien tekemiseen tarvitaan ja muistutti samalla terveellisen välipalan tärkeydestä. Hedelmien oman makeuden lisäksi hän suositteli hunajaa ja siirappia. Valkoinen sokeri ei ole terveellistä, mutta jos sitä haluaa käyttää, pitää suosia suomalaista, muistuttaa Björklund. 

–Michael Björklund kutsuttiin Lappajärvelle Svenska nu -verkoston kautta. Näin ilmoituksen netissä ja tein hakemuksen, kertoo lehtori Tarja Jaakkola. 

Svenska nu on verkosto, joka tukee ruotsin opetusta suomenkielisissä kouluissa ja tarjoaa kouluille muun muassa maksuttomia kouluvierailuja, työpajoja ja ilmaisia opetusmateriaaleja. Björklund kiertääkin Suomea pitkin poikin tehden kouluvierailuja. 

AHVENANMAALAINEN Michael Björklund on valittu sekä Suomessa että Ruotsissa Vuoden Kokiksi ja hän on sijoittunut neljänneksi Bocuse D’or -maailmanmestaruuskisoissa. Hänellä on oma ravintola Turussa, Helsingissä, Tammisaaressa, Vaasassa ja Ahvenanmaalla. 

Ensimmäisen ravintola-ateriansa hän valmisti jo 11-vuotiaana, mutta lapsena hän ei kuitenkaan unelmoinut kokin ammatista, vaan halusi puusepäksi. Kouluun oli kuitenkin vaikea päästä, joten hän alkoi opiskella ruuanlaittoa. Se osoittautuikin ihan sydämenasiaksi, kertoo Björklund. 

Entä mikä on huippukokin lempiruoka?  

–Hernekeitto sipulilla ja sinapilla. Palan painikkeeksi leipää, jonka päälle voita ja juustoa. Juomaksi lasi maitoa, kertoo Björklund.  

Björklund ruokaili koulullamme ja piti paljon näkemästään. Hän oli vaikuttunut siitä, että ruoka tehdään paikan päällä, omassa keittiössä. Ja se oli erittäin herkullista! Micke Björklund laittoi kiitoksensa myös Instagram-tarinaansa. 

Micken tunti oli täynnä iloa, huumoria, tekemisen meininkiä ja tietenkin puhetta. Luokat selvisivät smoothie-haasteesta liehuvin lipuin. Ja kuinka moni meistä voikaan sanoa valmistaneensa smoothieta huippukokille? 

Tunnista jäi hyvä maku suuhun – kaikin tavoin! Tack, Micke! Nähdään – Vi ses! 

Aila Rantakangas 

Kuva: Kahdeksasluokkalaiset Uliana Savosko (vasemmalla) ja Emilia Mietala haastattelivat Michael Björklundia. Kuva: Tarja Jaakkola. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti