Sukukirjaprojekti kesti 34 vuotta

Heikki jätti itselleen yhden kappaleen Pyhä-Paavon sukukirjaa.
Heikki jätti itselleen yhden kappaleen Pyhä-Paavon sukukirjaa.

Perimätiedon mukaan esivanhemmissani on ollut joku Heikki 1800-luvulla ja hänen mukaansa minutkin nimettiin Heikiksi. Asia askarrutti, että mistä Heikistä oli kyse ja niinpä astelin kesälomallani vuonna 1990 Vimpelin kirkkoherranvirastoon selvittämään asiaa. Virkailija selaili hetken rippikirjoja ja muutamassa minuutissa Heikki löytyi, joka osoittautui 3.3.1817 syntyneeksi Pyhälahteen vävyksi tulleeksi Heikki Sänkiahoksi. Sukunimi vaihtui Pyhälahdeksi ja hän oli isoisäni isoisä.

Olin kai varomaton, sillä sain sukututkimuskärpäsen pureman ja se tarkoitti sitä, että piti tutkia esivanhempia yhä kauemmas kunnes löytyi Pyhälahden ensimmäinen asukas Paavo Oinonen. Sitten piti alkaa tutkia Paavon jälkeläisiä ja siitähän homma repesi.

Alussa nimet kirjattiin paperille, mutta pian julkaistiin ensimmäiset sukututkimusohjelmat, joihin henkilöiden tiedot ja sukulaisuussuhteet voi syöttää.

Liityin Keisarin sukututkimusryhmään ja sain sitä kautta ensimmäisen sukututkimusohjelmani eli Genuksen ja tutkin paitsi Keisarin sukua, myös Paavo Oinosen eli Pyhä-Paavon sukua. Innostus oli kova ja nimiä alkoi kertyä tietokantaan sadan henkilön päivävauhdilla. Keisarin sukuseura alkoi julkaista sukukirjoja ja mietin, että voisihan Pyhä-Paavostakin tehdä sukukirjan. Olin kuitenkin yksin asialla, joten homma ei käynyt käden käänteessä, vaan aikaa kului kokonaiset kymmenen vuotta ennen kuin katsoin, että nyt saa luvan riittää eli totesin, että on lähes mahdotonta jäljittää kaikkia ulkomaille ja muualle Suomeen muuttaneita henkilöitä.

Sitten vain pankista 130 000 markkaa lainaa ja 1 000 kappaleen tilaus kirjapainoon keväällä vuonna 2000.

Tuolloin oli kova innostus sukututkimukseen ja kirjojen myynti käynnistyi hyvin Rokulipäivillä, Vimpelin markkinoilla, Luoma-ahon kyläpäivillä ja Järviradiokin oli haastattelujen muodossa auttamassa myyntiä. Sain aikanaan omani pois ja sen jälkeen on tullut tehdyille sadoille ja tuhansille työtunneille jonkinlaista palkkaakin. Raha ei projektissa kuitenkaan ole se juttu, vaan omien juurien selvittäminen ja ihmisten ilo, kun ovat myös löytäneet tietoa suvustaan ja sukulaisistaan.

En ole vuosiin enää markkinoinut kirjoja, mutta niitä on tasaiseen tahtiin kyselty ja olen niitä myynyt ja postittanut ympäri Suomea omakustannushintaan. Viimeset neljä kirjaa on lähetetty tilaajalle, joten tämä projekti voidaan katsoa päättyneeksi ainakin sukukirjojen osalta. Jossakin vaiheessa saatan ehkä myydä kirjaa sähköisessä muodossa, mutta uutta painosta ei tule.

Heikki Salmela

Juuresi-sukututkimuspäivä antoi vastauksia moniin kysymyksiin – Järviseudun sanomat

Sukumessut ylittivät odotukset  – Järviseudun sanomat

Presidentti Alexander Stubbin sukujuuret yltävät Järviseudulle asti  – Järviseudun sanomat

Mainos

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti