Rakkaudesta liikuntaan ja kulttuuriin – Alavoli 10 vuotta

Alavoli on toiminut aktiivisesti 10 vuoden ajan. Johtokunnassa kaikki tekevät ja asioita katsotaan eri näkökulmista, kiittelee puheenjohtaja Minna Latvala porukkaa. Kuva: Johanna Viitasaari

Alavoli juhlii 10-vuotista toimintaansa Alajärven monitoimihallilla 27. marraskuuta järjestettävässä juhlassa. Se käynnistyy kahvituksella kello 15. Ohjelmassa on muun muassa videomuotoinen historiikki seuran näytöksistä ja tärkeistä hetkistä vuosien varrelta, 70–80 tanssijan onnittelupotpurri omalle seuralle sekä muistamisia ohjaajille, joista osa on ollut mukana todella pitkään. 

–Luvassa on iloista, mutta myös monella tapaa tunteikasta menoa. Samalla juhlimme 125-vuotiasta suomalaista voimistelua, kertoo Latvala.  

Vaikka kymmenvuotias on vielä nuori toimija, ulottuvat toiminnan juuret vuosikymmenten taakse. Alajärven Naisvoimistelijat ja Hoiskon Voimistelijat yhdistivät voimansa vuonna 2011, jolloin syntyi koko maan mittakaavassa esimerkillinen harrastevoimistelun toimija. Kehittämistyötä on tehty alusta saakka määrätietoisesti, ja seura on saanut sekä aikuisten että lasten ja nuorten laatusertifikaatin ja on Olympiakomitean Tähtiseura. 

–Yhdistyminen vahvisti asemaamme paikkakunnalla toimijana esimerkiksi Ankkureiden ja JPK:n rinnalla. Olemme merkittävä harrastustoimija ja tarjoamme toimintaa 270 jäsenellemme yhteensä 21 ryhmässä. Välillä olemme levittäytyneet Vimpeliin; sieltä sekä Lappajärveltä käy meillä harrastajia.  

ALAVOLI tarjoaa kouluikäisille ryhmiä tanssin, voimistelun, sirkusvoimistelun ja Freegymin harrastamiseen.  

Nuorimmat harrastajat ovat 2–3-vuotiaita perheliikunnan osallistujia, vanhimmat kahdeksankymppisiä.  

–Senioreiden liikuttaminen on kasvava ala, ikäihmisten määrän kasvaessa tarvitaan uusia ryhmiä. Ryhmäliikunnalla on valtava merkitys myös henkisen ja sosiaalisen virkistyksen osalta. Myös miesten kuntoliikuntaryhmä toimii nyt toista vuotta meillä. 

Samalla koulutetaan halukkaista nuorista ohjaajia ja osaajia. –Kouluttaminen on jatkuvaa. Ensin pääsee apuohjaajaksi, taitojen karttuessa vastaavaksi ohjaajaksi. 

LIIKUNTA on toinen puoli toimintaa, toinen on kulttuurin tuottaminen säännöllisellä näytöstoiminnalla. Alavolissa halutaan toteuttaa teemojen ympärille alusta loppuun mietittyjä kokonaisuuksia.  

–Haluamme antaa elämyksiä sekä katsojille että esiintyjille. Esimerkiksi Suomi 100-vuonna järjestimme kolme näytöstä, joista yksi oli Kalevala koululaisnäytöksinä. Esitysten jälkeen lasten kiinnostus harrastusta kohtaan nousee aina. 

Latvala on iloinen siitä, että on saanut seuran puitteissa toteuttaa omaa intohimoaan tanssia jo 30 vuotta. –Seura on antanut puitteet tuoda oman juttunsa ja opettaa sitä muille. Uusimpana meille on tullut cheerleadingin opetus. On ihanaa huomata, että työ ei katkea meihin, vaan jatkuu uusissa tekijöissä. 

IHMISTEN kulttuurin nälkä on kova, kun viime aikoina tapahtumia on ollut vähän, toteaa Latvala. –Me kaipaamme ainakin kovasti sitä, että pääsemme taas esiintymään! Se on useimmille se porkkana ja tavoite. Lapsille on tärkeä päästä näyttämään taitojaan, saada kehuja ja kannustusta, mikä vahvistaa itsetuntoa. Eikä ole vain lasten etuoikeus olla estradilla. Me aikuiset voimme samalla olla pienille esikuvina, miten heittäydytään ja höpsötellään.  

Seuraavia haasteita alavolilaisille ovat Gymnastrada kesällä 2022 Tampereella, jonne ollaan lähdössä noin 40 hengen voimin, ja vastaava kansainvälinen tapahtuma Amsterdamissa 2023. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti