LAUANTAINA 30. marraskuuta 2024 Lapualla Kulttuurikeskus Vanha Paukussa järjestetyn kokouksen alussa pidettiin hiljainen hetki edesmenneelle Marja-Leena Laaksolle, hän oli pitkään aktiivinen toimija järjestössä. MTK:n ansiomerkki puolestaan luovutettiin edesmenneen järjestöaktiivin Hannu Rajamäen pojalle Miki Rajamäelle.
Vuoden kuluttajatyönpalkinto jaettiin jälleen ja tänä vuonna se meni Ylisen perhetilalle, Elina ja Aki Yliselle.
MTK-Etelä-Pohjanmaa sai muutaman vuoden tauon jälkeen edustajan MTK:n keskusliiton johtokuntaan, kun maaseutunuoret valitsivat omaksi edustajakseen Matti Kelton Lapualta. Matti kukitettiin kokouksen aluksi ja annettiin evästyksiä tulevaan tehtävään.
Kokoukseen osallistui 78 virallista kokousedustajaa, jotka hyväksyivät liiton toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2025. Liiton puheenjohtaja Timo Kankaanpää totesi avauspuheenvuorossaan, että hallituksen alkaa olla korkea aika toimeenpanna hyväksi toteamiamme kirjauksia. Muun muassa lunastuslakia on siirretty jo useampaan otteeseen. Kiitoksen arvoinen asia on Välitä viljelijästä -toiminnan rahoituksen vakinaistaminen.
Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Aki Ylinen Nurmosta. Liiton johtokuntaan valittiin jatkokaudelle Kaija Aro Kauhavalta sekä uutena Mikko Kraatari Lappajärveltä sekä Jaakko Järvenpää Karijoelta. MTK:n Valtuuskunnan jäseninä jatkavat erovuorossa olleet Hannu Uitto Laihialta, Suvi Rantala Lapualta sekä uutena Santeri Mäkinen Kurikasta.
MTK:N puheenjohtaja Juha Marttila kävi kokousesitelmässään läpi kansallisia ja EU-tason asioita.
–Brysselissä uusi komissio on asettumassa paikoilleen, ja odotukset sen suuntaan ovat MTK:lla kovat edellisen varsin haastavan kauden jälkeen. Sopii kuitenkin kysyä, onko Euroopalla kykyä reagoida vallitsevaan maailmanpoliittiseen tilanteeseen, joka on täysin erilainen kuin viisi vuotta sitten, pohtii Marttila.
–Susiongelma on noussut Brysselissä jopa hieman yllättäen isoksi kysymykseksi esimerkiksi tanskalaisten toimesta. Tie tulee kuitenkin oleman pitkä ja siksi kansallisesti on tehtävä määrätietoisesti töitä, jotta kannanhoidollinen metsästys saadaan liikkeelle. Valmistelu on ollut tähän mennessä valitettavan hidasta. Suomussalmen raakkutapauksen jälkeen on mopo lähtenyt keulimaan ja alkusysäyksen siihen antoi Ympäristöministeri Mykkänen. Ainoastaan metsähallitus ei ole lähtenyt mukaan paniikkiin. Niin sanottu harmaa suojelun tie on mahdoton.
MTK:n puheenjohtajan puheenvuoro kirvoitti kokousväessä paljon keskustelua. Energiaturpeen tulevaisuus ja sen myötä muun muassa kuivike ja kasvuturpeen tilanne huolestutti. Puheenjohtaja Marttila totesi, että olemme todenneet turpeen ylivertaiset ominaisuudet kuivikkeena ja kasvualustana, miksi haluamme tutkia toiseksi parasta vaihtoehtoa.
Kauran toksiinit ja niiden mittauksiin kohdistuvat epäilykset nousivat myös esiin. MTK:n peltokasvivaliokunta on ottanut kantaa tilanteeseen ja vaatii siihen muutoksia. Pienillä näytteillä liian iso vaikutus.
Tällä viikolla julkaistut ravinnesuositukset tuntuivat kokousväestä sangen erikoisilta. Puheenjohtaja Marttila totesi, että esimerkiksi ympäristö- ja ilmastovaikutuksia mietittäessä on taidettu asiantuntijoiden sijaan kysyä googlelta. Suomalaisen naudanlihantuotannon päästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin maailmalla yleisesti. Olisi tunnistettava kunkin maan ja alueen ruuantuotannolle otollisimmat kasvit ja tuotantotavat ja suosittava niitä. Ruotsissa linja on kovin eri, siellä halutaan ehdottomasti suosia oman maan tuotantoa.
Myös koululais- ja kuluttajatyö saivat laajan keskustelun aikaan. On tärkeää oppia ja tietää, mistä ja miten ruoka tulee ja MTK ja sen viestintä ovat tässä työssä avainasemassa.
Tuottajien järjestäytymisen tarve muun muassa tuottajaorganisaatioiden muodossa nousi esiin useammassakin puheenvuorossa.